Merkelhez hasonlítják Orbánt - alakul az EU rebellis blokkja

Felsorakozik a budapesti és a varsói vezetés mellé a prágai kormány - jelentette ki friss interjújában Andrej Babis cseh miniszterelnök -, aminek eredményeként egységes rebellis kelet-közép-európai országcsoport alakulhat ki az Európai Unióban.
Komócsin Sándor, 2019. július 24. szerda, 12:08
Fotó: AFP

Európa keleti felének lázadói összezárnak - ezzel a címmel adta közre Andrej Babis cseh miniszterelnökkel készült interjúját a Bloomberg, amelyből rögtön az elején kiderül, kikkel tart a prágai vezetés az EU irányításának idei átalakulása során. Mateusz Morawiecki lengyel és Orbán Viktor magyar kormányfőt tartja szövetségeseinek annak ellenére, hogy mindkettő kormánya éles vitában áll Brüsszellel a jogállamiságot sértő intézkedései miatt.

Hármukban közös, hogy élesen elutasítják a muszlim bevándorlók megjelenését országukban, kiemelt figyelmet fordítanak az új európai költségvetés kialakítására, hogy abban minél kevésbé csökkenjenek a régiónak jutó források, és fél szemüket rajta tartják az uniós klímapolitikán, amelynek követelményeit nehezebb teljesíteni az EU keleti felében, mint a nyugatiban. Jó személyes viszonyban vagyunk, megértjük egymást, együtt nagyobb befolyással rendelkezünk az EU-ban - jellemezte viszonyukat Csehország első embere.

Fejfájást okoz

Az EU egyre inkább rebellis viselkedésű keleti tagállamai jelentik az egyik legnagyobb kihívást, amivel Ursula von der Leyennak, az új Európai Bizottság elnökének szembe kell majd néznie, miután novemberben átveszi a stafétabotot elődjétől, Jean-Claude Junckertől - vélik a Bloomberg szerkesztői. A dilemma úgy szól: hogyan érje el, hogy a volt kommunista országok betartsák a demokrácia szabályait anélkül, hogy elvadulnának az EU vezetésével és számos nyugat-európai tagállammal szembeni konfliktusukban?

A lengyel kormány ellen példa nélküli eljárás indult a bírósági reform miatt, ami a parlament ellenőrzése alá rendeli az igazságszolgáltatást. A magyar vezetést tavaly ősszel szigorúan megdorgálta az Európai Parlament az úgynevezett illiberális demokrácia bevezetése miatt. Ezekben az ügyekben Prága és Varsó kiállt Budapest mellett, miközben Orbán Viktor világossá tette, hogy megvétózna egy a Lengyelország szavazati jogát felfüggesztő európai tanácsi határozatot.

Hidat kell vernie

Babis bízik benne, hogy von der Leyen képes lesz áthidalni az unión belüli ellentéteket, mindenekelőtt meg tudja akadályozni, hogy a bevándorlás ügye újra véget nem érő vitákat generáljon. Szerinte a 2004-ben csatlakozott EU-tagországok úgy érzik, alávetett helyzetben vannak, ezért nagyon fontos, hogy az Európai Bizottság új elnöke betartsa azt az ígéretét, miszerint megakadályozza, hogy Európa újra tartósan megosztottá váljon.

Babis példát akar venni az orbáni kormányzásról. Úgy látja, magyar kollégája sikeresen konszolidálta ellenőrzését a bíróságok és a média felett, összességében olyan tapasztalt politikusnak látja Orbán Viktort, aki Angela Merkel német kancellárral állítható párba. A Bloomberg cikkírói szerint a cseh kormányfőnek tetszik, hogy magyar kollégája nem kis részben szociális osztogatásoknak köszönhetően 2010 óta képes megtartani hatalmát. Ennek szellemében a prágai kormány növelni akarja azoknak a háromgyerekes családoknak támogatását, amelyekben legalább az egyik szülőnek van állása.

Babis ezzel egyidejűleg távolságot tart a lengyel és a magyar viszonyoktól, amikor demokráciadeficitről van szó. Szerinte a negatív imázsért a média a hibás, és egyébként is az Európai Bizottságnak Lengyelországgal és Magyarországgal van baja, nem Csehországgal, úgyhogy neki ezzel nincs dolga.

Nincs gond a személyével

Más kérdés, hogy uniós vizsgálat folyik vele szemben egy korábbi ügyben azzal a gyanúval, hogy politikai befolyása összefonódott üzleti érdekeivel. Szerinte az ügyet riválisai barkácsolják ellene, hogy letaszítsák a népszerűségi listák éléről és kiüssék a hatalomból. Eközben a rendszerváltás óta nem látott létszámú tüntetéseken 250 ezer ember követelte lemondását.

A kétpárti koalíció, ami támogatja, sokak szerint nem húzza ki a kormányzati ciklus 2021-es lejártáig. Babis azt mondta az interjúban, hogy minden erejével igyekszik megelőzni az előrehozott választásokat - úgy gondolja, el tudja kerülni, hogy a szociáldemokraták kiugorjanak a koalícióból a kulturális tárca vezetése körül kialakult vita miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix6, 2019.07.26 09:04

@znojmo:
"Menjenek a keletiek a büdös francba."

Én is ezt mondom: ti keletiek menjetek a büdös francba!
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2019.07.25 23:35

@csaba7272:
Menjenek a keletiek a büdös francba. Mihelyt megjelentek, kezdődtek a bajok, Okosabbnak hiszik magukat a régieknél, kinyílt a csipájuk. Lépjenek ki!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba7272, 2019.07.25 21:52

"...Az EU egyre inkább rebellis viselkedésű keleti tagállamai jelentik az egyik legnagyobb kihívást..."

Aki nem a brüsszeli politikát nyalja, azt rebellisnek, lázadónak nevezik. Véletlenül sem mondjuk ellenzék, vagy más nézeteket valló. Ideje volna már megkongatni a vészharangot az EU felett. Inkább romboló, mint építő jellegű Brüsszel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tegnaputan, 2019.07.25 16:05

@tegnaputan: Ez történelmi felismerés és tett, ami nagyban összefügg a térség érdekérvényesítő képességével.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tegnaputan, 2019.07.25 16:04

@znojmo: "Kétségeim nincsenek, ha az EU megszűnne, azonnal nekünk esne az összes szomszéd Ausztria kivételével."
Ha ez, ha az. De nincs ha, csak a valóság. A V4-k már nem hagyják, hogy egymás ellen kijátsszák őket. Ez történelmi felismerés és tett, ami nagyban összefügg a térség érdekérvényesítő tekintetében.
A kisantant bábállamai közül nem csak Szlovákia, hanem Csehország is része a V4-k-nek. A Jugoszláv bábállam szétbomlása után, Szerbia ma nem társa Romániának a magyarellenességben. 1920 óta, Szerbia napjainkban van a legjobb kapcsolatban Magyarországgal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html