Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Európa keleti felének lázadói összezárnak - ezzel a címmel adta közre Andrej Babis cseh miniszterelnökkel készült interjúját a Bloomberg, amelyből rögtön az elején kiderül, kikkel tart a prágai vezetés az EU irányításának idei átalakulása során. Mateusz Morawiecki lengyel és Orbán Viktor magyar kormányfőt tartja szövetségeseinek annak ellenére, hogy mindkettő kormánya éles vitában áll Brüsszellel a jogállamiságot sértő intézkedései miatt.

Hármukban közös, hogy élesen elutasítják a muszlim bevándorlók megjelenését országukban, kiemelt figyelmet fordítanak az új európai költségvetés kialakítására, hogy abban minél kevésbé csökkenjenek a régiónak jutó források, és fél szemüket rajta tartják az uniós klímapolitikán, amelynek követelményeit nehezebb teljesíteni az EU keleti felében, mint a nyugatiban. Jó személyes viszonyban vagyunk, megértjük egymást, együtt nagyobb befolyással rendelkezünk az EU-ban - jellemezte viszonyukat Csehország első embere.

Fejfájást okoz

Az EU egyre inkább rebellis viselkedésű keleti tagállamai jelentik az egyik legnagyobb kihívást, amivel Ursula von der Leyennak, az új Európai Bizottság elnökének szembe kell majd néznie, miután novemberben átveszi a stafétabotot elődjétől, Jean-Claude Junckertől - vélik a Bloomberg szerkesztői. A dilemma úgy szól: hogyan érje el, hogy a volt kommunista országok betartsák a demokrácia szabályait anélkül, hogy elvadulnának az EU vezetésével és számos nyugat-európai tagállammal szembeni konfliktusukban?

A lengyel kormány ellen példa nélküli eljárás indult a bírósági reform miatt, ami a parlament ellenőrzése alá rendeli az igazságszolgáltatást. A magyar vezetést tavaly ősszel szigorúan megdorgálta az Európai Parlament az úgynevezett illiberális demokrácia bevezetése miatt. Ezekben az ügyekben Prága és Varsó kiállt Budapest mellett, miközben Orbán Viktor világossá tette, hogy megvétózna egy a Lengyelország szavazati jogát felfüggesztő európai tanácsi határozatot.

Hidat kell vernie

Babis bízik benne, hogy von der Leyen képes lesz áthidalni az unión belüli ellentéteket, mindenekelőtt meg tudja akadályozni, hogy a bevándorlás ügye újra véget nem érő vitákat generáljon. Szerinte a 2004-ben csatlakozott EU-tagországok úgy érzik, alávetett helyzetben vannak, ezért nagyon fontos, hogy az Európai Bizottság új elnöke betartsa azt az ígéretét, miszerint megakadályozza, hogy Európa újra tartósan megosztottá váljon.

Babis példát akar venni az orbáni kormányzásról. Úgy látja, magyar kollégája sikeresen konszolidálta ellenőrzését a bíróságok és a média felett, összességében olyan tapasztalt politikusnak látja Orbán Viktort, aki Angela Merkel német kancellárral állítható párba. A Bloomberg cikkírói szerint a cseh kormányfőnek tetszik, hogy magyar kollégája nem kis részben szociális osztogatásoknak köszönhetően 2010 óta képes megtartani hatalmát. Ennek szellemében a prágai kormány növelni akarja azoknak a háromgyerekes családoknak támogatását, amelyekben legalább az egyik szülőnek van állása.

Babis ezzel egyidejűleg távolságot tart a lengyel és a magyar viszonyoktól, amikor demokráciadeficitről van szó. Szerinte a negatív imázsért a média a hibás, és egyébként is az Európai Bizottságnak Lengyelországgal és Magyarországgal van baja, nem Csehországgal, úgyhogy neki ezzel nincs dolga.

Nincs gond a személyével

Más kérdés, hogy uniós vizsgálat folyik vele szemben egy korábbi ügyben azzal a gyanúval, hogy politikai befolyása összefonódott üzleti érdekeivel. Szerinte az ügyet riválisai barkácsolják ellene, hogy letaszítsák a népszerűségi listák éléről és kiüssék a hatalomból. Eközben a rendszerváltás óta nem látott létszámú tüntetéseken 250 ezer ember követelte lemondását.

A kétpárti koalíció, ami támogatja, sokak szerint nem húzza ki a kormányzati ciklus 2021-es lejártáig. Babis azt mondta az interjúban, hogy minden erejével igyekszik megelőzni az előrehozott választásokat - úgy gondolja, el tudja kerülni, hogy a szociáldemokraták kiugorjanak a koalícióból a kulturális tárca vezetése körül kialakult vita miatt.