Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy az Index által szemlézett Politico cikk szerint ugyan senki nem szeretne a májusi európai választások előtt néppárton belüli konfliktusokat, de a magyar miniszterelnök és a német konzervatív politikusok viszonya annyira rossz lett, hogy ez mégis elkerülhetetlenné vált. A kapcsolat megromlását több ponttal támasztják alá: Manfred Weber, az Európai Néppárt élére készülő német politikus árulásnak tekinti a magyar kormány új plakátkampányát Soros Györggyel és Jean-Claude Juncker EB-elnökkel. Utóbbi ugyanis néppárti politikus, így ez már sok volt Webernek.

A második fontos tényező, hogy a magyar miniszterelnök legfőbb európai szövetségesének tekinthető bajor CSU vezető politikusai is sorra Orbán-ellenes nyilatkozatokat tettek. Valamint a Soros György-ellenes kampányt már antiszemitának érzik, ráadásul a visegrádi négyek között is kínosnak tartják a kormány folyamatos sorosozását. (Egy pozsonyi ebéden állítólag döbbent csend fogadta Orbán javaslatát, hogy számoltassák el a magyar-amerikai milliárdost a szerbiai kormányellenes tüntetések miatt.)

Viszont az Index szemléje szerint már Angela Merkel kancellár sem akar részt venni egy a magyar kormány kezdeményezte ünnepségen: Budapest javasolta, hogy közösen ünnepeljék az osztrák határon, a német egyesítést elősegítő, a vasfüggöny-lebontásának harmincadik évfordulóját, de Merkel ettől egyelőre elzárkózott. A bennfentesek szerint azért, hogy a kancellár a jelenlétével ne erősítse a magyar kormánypártokat a kampányban, de nyáron elképzelhetők lesznek közös találkozók.

A Fidesz lehetséges kizárásáról az Európai Néppártból viszont azt írja a Politico, hogy hiába kerül napirendre a kérdés egy március 20-i. brüsszeli egyeztetésen, nem valószínű, hogy megtörténne. Az EPP-s csúcsjelölt Weber ugyanis a kritikák ellenére a barátjának tartja Orbánt, és ő maga is elveszítene a Fidesz elküldésével egy tucat, vélhetően őt támogató képviselőt.