Merkelt aggasztja a hétfői V4-es csúcs?

Németországot állítólag nyugtalanítja, hogy mi a célja a négy visegrádi ország, valamint Macedónia és Bulgária vezetői hétfői prágai csúcstalálkozójának - írja az MTI.
MTI, Napi.hu, 2016. február 14. vasárnap, 13:48
Fotó: Reuters

A prágai német nagykövet azzal a kérdéssel fordult Tomás Prouza európai ügyekért felelős cseh államtitkárhoz, hogy pontosítsa a hétfői csúcstalálkozó céljait és tartalmát. Prouza a cseh sajtónak megerősítette, hogy a német diplomata valóban megkereste ebben az ügyben.

Robert Fico szlovák miniszterelnök szombaton azt nyilatkozta, hogy Németország a prágai csúcstalálkozóval kapcsolatban tiltakozott a szlovák külügyminisztériumban. A Der Spiegel című német társadalompolitikai hetilap legújabb számában pedig azt írta, hogy a V4-ek országai az Európai Unió jövő heti csúcstalálkozóján a migrációs ügyben nyíltan összetűznek Angela Merkel német kancellárral.

Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter azonban úgy véli, hogy Németország fokozott érdeklődése a hétfői V4-es kormányfői csúcstalálkozóval kapcsolatban nem panasz és nem tiltakozás, hanem igyekezet a migránsválság közös megoldásának keresése érdekében. "Csehországnak is ez a célja" - jegyezte meg a miniszter.

Nyílt konfrontáció fenyeget

A négy visegrádi ország kormányfői, valamint Bulgária és Macedónia vezetői a tervek szerint tárgyalnak egy tartalék védővonal kialakításáról is Bulgária és Macedónia déli határán. A Der Spiegel szerint ez a terv ellentétes Merkel migrációs válság megoldási tervével, amely szerint a migrációs válságot elsősorban Törökország segítségével oldaná meg.

A hetilap úgy látja, hogy az eltérő elképzelések miatt az Európai Tanács következő ülésén nyílt konfrontáció fenyeget Merkel és azon államok között, amelyek a német elképzelést elutasítják.

Együttműködnek

Prouza azt mondta: a német kancellária hivatalával szorosan együttműködnek, ezért nem meglepő, hogy a prágai német nagykövet pénteken érdeklődött a hétfői V4-es csúcstalálkozóval kapcsolatban.

Robert Fico szombaton a közép-szlovákiai Besztercebányán újságíróknak azt mondta, hogy Németország panaszkodott a prágai csúcstalálkozóval kapcsolatban.

"Németország tiltakozott a szlovák külügyi államtitkárnál a csúcstalálkozó megtartásával kapcsolatban, állítólag más utakat kell keresni" - jelentette ki Fico a kormányzó Smer (Irány-Szociáldemokrácia) programalkotó konferenciáján.

Lubomír Zaorálek szerint nincs szó panaszról, vagy tiltakozásról. "Nem tekintem ezt panasznak, szerintem a dolgok tisztázásáról van szó, s arról, hogy keressük a közös megoldást. Nincs értelme az egymásra mutogatásnak, közös megoldást kell találnunk a válságból kivezető útra" - reagált a cseh diplomácia vezetője szombaton este az elhangzottakra Münchenben.

A pártütők veszélyesebbek?

A Welt am Sonntag című vasárnapi lap a Döntés az Égei-tengeren című összeállításában egyebek között kiemelte, hogy a jövő heti brüsszeli uniós csúcs előtt nemcsak a "Merkel-terv" támogatói tartanak külön találkozót, hanem azok az országok is, amelyek nem bíznak abban: a visegrádi négyek, amelyek inkább Macedónia támogatása révén le akarják zárni a balkáni migrációs útvonalat.

Ugyanakkor Merkel számára "az 'ellencsászár' Orbán Viktor körül csoportosuló kelet-európaiaknál veszélyesebbek a pártütők saját soraiban" - tette hozzá írásában Robin Alexander és Manuel Bewarder.

A Der Spiegel szombati számában ezzel kapcsolatban arról írt, hogy a Merkel vezette jobboldali CDU/CSU pártszövetség egyes részei, és néhányan még a CDU/CSU-val kormányzó szociáldemokraták (SPD) között is "titokban drukkolnak" Orbánnak, aki "már most nyíltan hangulatot kelt Merkel Törökországgal kötött paktuma ellen, és néhány kelet-európai szövetségesével megpróbálja puszta erőszakkal feltartóztatni a menekültáradatot".

A "Merkel-ellenesek" Orbán körül gyülekeznek, aki kezdettől fogva hibásnak tartotta a német kancellár politikáját és "+morális imperializmusnak+" nevezte azt. Orbán, de még Miro Cerar szlovén kormányfő sem akar "bonyolult tárgyalásokat Törökországgal", egy olyan megoldást pedig végképp nem akarnak támogatni, amelynek részeként muzulmán menekülteket kellene befogadniuk - olvasható a Der Spiegel cikkében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rw2, 2016.02.15 13:56

@pastorius:
Azon túl, hogy túlzás, a "amiben 100%-os egyetértés volt a teljes nemzetet illetően, illegitimmé teszi a jelenlegi kormányt. " egyszerű hazugság. Ugyanis néhány 10 önjelölt ember leült (Ellenzéki Kerekasztal néven) az mszmp-vel azt összehozott valamit, anélkül hogy bárki bárkit megválasztott volna képviselni az emberek/nemzet érdekeit. Az embereket kutya nem kérdezte meg mit akarnak.
Az alkotmány módosítás 1989. október 23-án lépett hatályba, míg az első választások 1990 márciusában zajlottak le.

De hát valami hülyeséget mindig ki kell találni, ami aztán valami még nagyobb hülyeséget le lehessen vezetni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2016.02.15 12:47

@Mercury:


A rendszerváltás alapértékeinek szétrúgása, amiben 100%-os egyetértés volt a teljes nemzetet illetően, illegitimmé teszi a jelenlegi kormányt.


szerintem ez azért túlzás
ha a kormány nem is, de az új alaptörvény "státusza" valóban illegitim

persze, ha tovább gondoljuk, hogy intézkedéseiket ezen, saját maguk kreálta alaptörvényre hivatkozva és alapulva hozzák meg, tulajdonképpen még ez is felvetődhet, szóval a kijelentésed nem is ördögtől való (mármint, hogy ez a kormány tulajdonképpen illegitimmé vált)

mindenesetre érdekes következtetésre juttattál, nem vetem el 100%-ban :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2016.02.15 12:28

@langede:

Addig senkinek nem volt akkor felhatalmazása mint a Fidesznek hogy véglegesítse az Alkotmányt.

ez tévedés
a Horn kormánynak nagyobb felhatalmazása lett volna, de ők maguk hoztak egy szabályt, csak 4/5-del módosítják (ezt a fidesz szinte azonnal eltörölte)..
így aztán nem erőltették
ti. alkotmányt valóban csak társadalmi konszenzussal érdemes bevezetni
de úgy tűnik, olyan ország leszünk, ami tízévenként, vagy mittuom én hány évente új alkotmányt készít
mivel ebben az alkotmányban semmilyen társadalmi megegyezés, konszenzus nincs
nem, nem ez a demokrácia ahogy a fidesz csinálta


Egyébként mi a baj az Alkotmánnyal?

bocsánat, hadd javítsalak ki, új alkotmányunk máig nincs, alaptörvényünk van
mellesleg mi nem?
ezer sebtől vérzik
de ez nem fórum terjedelme
röviden
a már említett konszenzus hiány, azaz ahogy ezt szokták mondani, egypárti (már csak azért is, mert olyan párt nincs is, mint kdnp, az csak egy virtuális valami), egyféle értékrenddel, azaz nem értéksemleges

másrészt, ha megnéznéd az alaptrv-t...(az alkotmányt speciális törvény, kimondottan az állam túlhatalma ellen találták ki, számára kellene elsősorban korlátozó tételeket tartalmaznia a polgárok védelmében), akkor azt látod, hogy abban sokkal több a polgárokat korlátozó, beszabályozó tétel, mint az államé..
de akár szét is szedhetjük, darabonként is át lehet nézni, nagyon sok baj van vele

s mivel nem konszenzusos, az emberek nagy része nem is érzi magáénak..
régebben tiszták voltak a játékszabályok, volt egy átállási időszak, de az ember gyorsan beletanult, mert azonosulni tudott vele...ma ki tudja, mit lehet, mit nem..és ki fogadja el, ki teszi magáévá?
szóval igencsak megnehezítették sok ember (megkockáztatom, hogy a többség) számára az alkotmányos "viselkedést"
az erősen egyfelé mutató értékrendjéről ne is beszéljünk (már a bevezető >>preambulum)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Daniel Dakota, 2016.02.15 09:54

MI az, hogy tiltakozott? Milyen alapon? :P
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2016.02.15 09:38

@krix:

Drága felebarátom, az pofára esendés nálad hogyan tötrénüle vala?

Honnan szemlélődzöl vala és mit?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html