Merkelt hamarosan sarokba szorítják így vagy úgy

A közvélemény-kutatások alapján jelenleg biztosnak látszik Angela Merkel kancellár újabb választási győzelme a szeptemberi németországi szavazáson, ám az is sanszos, hogy a hátországát adó pártszövetségnek nem lesz abszolút többsége. Így koalíciót kell kötnie, ami nem ígér jót.
Komócsin Sándor, 2017. augusztus 14. hétfő, 07:08
Fotó: MTI/EPA

Németország polgárai szeptember 24-én járulnak az urnákhoz, hogy meghatározzák az ötszázaléknyi szavazatnál többet elérő pártok erősorrendjét a következő parlamentben, és ezzel megválasszák az ország következő kancellárját is - kezdi háttéranyagát a CNBC. Angela Merkel kancellár a jelenlegi népszerűségi indexek alapján negyedszer is nyerhet, így tovább vezetheti az országot.

Van azonban valami, aminek nem örülhet, nevezetesen az, hogy a pártok támogatottsága alapján csökkenni fog a hátországát adó CDU/CSU konzervatív pártszövetség támogatottsága, azaz a jelenleginél messzebb kerül az abszolút többségtől.

A szakértők a számok alapján kétféle koalíciót látnak esélyesnek. A radikális baloldali Baloldal párt, illetve az euroszkeptikus Alternatíva Németországnak szinte biztosan nem lehetnek tagjai egy Németországot vezető kormánykoalíciónak.

Pártok támogatottsága (százalék)
Konzervatív pártszövetség (CDU/CSU)38
Szociáldemokrata Párt (SPD)24
Szabaddemokrata Párt (FDP)8
Zöldek8
Baloldal9
Alternatíva Németországnak9
Forrás: CNBC

Marad vagy nem marad

Az egyik lehetőség, hogy fennmarad a jelenlegi CDU/CSU-SPD nagykoalíció, a másik hogy a CDU/CSU összeáll régi partnerével, az FDP-vel és beveszik a koalícióba a Zöldeket is. Egy ilyen - a pártok színei alapján - Jamaica szövetségnek korábban a pártok élesen eltérő piaci, szociális és emberjogi ideológiája alapján semmi esélye sem volt, ám azzal, hogy a CDU/CSU felkarolta az egyneműek házasságát, megszűnt a Jamaica koalíció legfőbb akadálya.

Erős szabaddemokraták

Az FDP színre lépése azonban megkötheti az újraválasztott kancellár kezét. A korábbi CDU/CSU-FDP koalíciókban az utóbbi párt nem folyt bele az Európa-politikába, ez a konzervatív pártszövetséghez tartozó kancellár és pénzügyminiszter dolga volt. Ha azonban az FDP esetleg a tíz százalékos támogatottságot is elérné a szeptemberi szavazáson, akkor szakértők szerint biztosan igényt tartana a pénzügyminiszteri posztra.

Erre ösztönzik a pártot korábbi rossz tapasztalatai, ugyanis kellő befolyás híján nem tudták érvényesíteni üzletbarát adócsökkentési programjukat. Megjelenésük azzal járna, hogy a német kormány a vállalatoknak kedvezőbb, növekedésbarát gazdaságpolitikát folytatna és visszalépne az uniós együttműködés elmélyítésétől. Az FDP szerint az eurótagállamoknak nagyobb felelősséget kellene vállalniuk a saját ügyeik intézésében.

Erős szociáldemokraták

Akkor sem jár azonban jobban Merkel, ha a Martin Schulz vezette szociáldemokratákkal áll össze. Ez ugyanis nem a jelenlegi langyos nagykoalíció folytatása lenne. Az SPD-ben sokan kifogásolták, hogy a párt túl engedékeny, hallgatag a közös kormányzásban. Schulz kancellárjelöltté választása már válasz volt erre, ugyanis ő sokkal karakteresebb baloldali politikát ígért a pártnak, mint házon belüli ellenfelei.

Ezért az új CDU/CSU-SPD koalíció az európai integrációt elmélyítése irányába tolná a berlini kormányt. Shulz, aki az Európai Parlament elnöki posztját cserélte a pártelnöki székre vissza akarja fogni az EU-ban a német vezető szerepet, amely a görög válság kezelésének kezdetén erősödött fel (lévén messze a német adófizetők adták ehhez a legtöbb pénzt). Az új vezetés enyhíthetne az eddigi merev közös pénzpolitikán, ami fojtogatja a dél-európai eurótagállamokat.

Masszív többség

Jól látszik tehát, hogy mindezektől a kellemetlenségektől a szavazók óvhatják meg Merkelt, amennyiben végül a választáson legalább az abszolút többséghez közeli támogatást adnak pártszövetségének. Ebben az esetben minden bizonnyal Wolfgang Schäuble folytathatná kevéssé szofisztikált pénzügyminiszteri tevékenységét és nem változna az eddigi német Európa-politika.

Schäublét sokat ostorozzák azért, hogy ragaszkodása a merev egyensúlyi költségvetési politikához fékezi a növekedést az eurózónában és korlátozza a munkahelyteremtést a közös európai valutát használó országokban. Ugyanakkor nemrégiben üdvözölte Emmanuel Macron francia államfő javaslatát az eurózóna belső kapcsolatainak szorosabbra fonására és kijelentette, hogy lehetségesnek tartja pénzügyi uniójuk erősítését.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gyurta, 2017.08.14 21:40

@krix2:
Inkább a mi országunk várható újabb bukásával foglalkoznátok sötét nacionalista jobbosok, azzal, hogy a földrész legszemetebb országává züllünk
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix2, 2017.08.14 20:23

"Merkelt hamarosan sarokba szorítják így vagy úgy"

Remélem egy pár migráncs szorítja őt be...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2017, 2017.08.14 20:18

8 általánossal német kancellár? Vicc. Bár annak véresszájú suttyónak nem a tanulatlanság a legnagyobb hibája...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2017.08.14 18:49

honnan veszi ez az elszállt némber, hogy az EU-ban minden fontos kérdésben neki kell döntést hozni, nem a kollektívának, a britek pont ezért hagyták ott az egészet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2017.08.14 17:57

@terabit: Látod ebben igazad van, vagyis hajrá AfD!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html