Merre mehet a frank? - új jelzés jött Svájcból

Felemás jelzést adott a svájci gazdasági miniszter arról, hogy szükség volna-e az SNB részéről az 1,20-as EUR/CHF árfolyamlimit emelésére.
NAPI, 2011. október 27. csütörtök, 15:22
Fotó: Napi.hu

Felemás jelzést adott csütörtökön svájc gazdasági minisztere arról, hogy szükség volna-e a jegybank által szeptember 6-án beállított 1,20-as árfolyamlimit felemelésére, vagyis a frank további gyengítésére.

Johann Schneider-Ammann csütörtökön arról számolt be, hogy ez az árfolyamlimit stabilabb környezetet ad helyi cégeknek a tervezéshez. Hozzátette ugyanakkor, hogy még az 1,20-as szint is messze van a vásárlóerő-paritáson számolttól. (Korábban több, köztük svájci kormányzati forrás is 1,30-1,40 közé tette az EUR/CHF fair értékét, olyan spekulációkat indítva el, hogy az SNB e sáv környékére emelheti a limitet.)

A miniszter szerint miközben mind Svájcban, mind azon kívül is nehéz a gazdasági helyzet, nincs szó arról, hogy az alpesi ország recesszióba süllyedne. Ez utóbbi kommentárból arra is lehet következtetni, hogy nincs akkora nyomás az SNB-n a limit emelésére. Amint arról korábban beszámoltunk, a meglévő árfolyamgát is segített abban, hogy Svájc exportja szeptemberben bő 16 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

Hans Hess, a Swiwssmem, az ország fém-, elektronikai és gépipari cégeinek ernyőszervezetét képező társaság elnöke nemrégiben azt mondta, hogy kívánatos volna frank további, 1,35-ös szintig való leértékelődései. Ezen álláspontjában a szervezettel osztozik több más érdekképviselet is, egyebek mellett a svájci kereskedelmi szakszervezet (Unia), illetve üzleti csoportok is.

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bala12, 2011.10.31 13:36

Egy kis pontosítás: Az Unia nem "a svájci kereskedelmi szakszervezet", hanem Svájc legnagyobb munkavállalói szakszervezete (200'000 tagsággal). Egyik osztálya valóban a szolgáltatási szektorral foglalkozik (az építkezési, az ipari és kisipari szektorok mellett), aminek egy része a kereskedelmi ágban dolgozókat is képviseli.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html