Mesés kincsbe botlottak kutyasétáltatáskor

Elkelt a 11 millió dollár (mintegy 2,4 milliárd forint) értékűre becsült, 19. századi kaliforniai aranyérmékből álló gyűjtemény fele, amit kutyasétáltatáskor talált meg egy házaspár.
Inforádió, MTI, 2014. május 29. csütörtök, 23:48
Fotó: Reuters

A kutyasétáltatás közben talált, több mint 1400 érméből álló Saddle Ridge-kollekció darabjaiért kifizetett összeg az Amazon.com portálon már az első órában meghaladta az egymillió dollárt. Az érméket kedd estétől kezdtek árulni két honlapon - közölték a szervezők.

Az érméket tavaly tavasszal a birtokán meglelő, névtelenségbe burkolózó kaliforniai pár a megbízottja, Don Kagin érmeszakértő útján bocsátotta áruba. Kedden a San Franciscó-i régi pénzverdében bocsátottak árverésre néhány darabot, kedd éjjeltől pedig az Amazonon és a Kagins.com honlapon kezdték meg a kereskedést. A Kagins.com honlapon kedd éjfélig 2,4 millió dollár folyt be az eladásokból.

A két honlapon a gyűjtemény fele talált gazdára, ám a legnagyobb értékű darabok közül még sok nem kelt el.

A 5, 10 és 20 dollár névértékű pénzérmék csaknem mindegyike az 1847 és 1894 közötti időszakból származik, zömmel San Franciscóban verték őket, ráadásul kitűnő állapotban maradtak fenn, valószínűleg sohasem kerültek forgalomba. Az aranypénzek között akadnak olyan ritkaságok, amelyek ára egyenként elérheti a majdnem egymillió dollárt.

A ládába rejtetett 1427 darab érmére egy ösvény mellett bukkant rá a földjén a kaliforniai házaspár, amely a kincsvadászoktól tartva nem fedi fel kilétét. Néhány érme kivételével, amit maguknak tartanak meg, a többit áruba bocsátották.

Az érmék eredetét egyelőre homály fedi. A találgatások szerint Jesse James, a vadnyugati bandita vagy a rettegett kalóz, Black Bart rejtette el. A San Franciscó-i pénzverde cáfolta azt a verziót, hogy azokat az érméket találták volna meg, amelyeket Walter Dimmick, a pénzverde egykori alkalmazottja lopott el 1901-ben.

HOZZÁSZÓLÁSOK