Messze még a rendezett kiválás

Jelenleg nem körvonalazódik semmilyen megállapodás az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeiről - jelentette ki Michel Barnier az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója.
Szász Péter, 2019. október 9. szerda, 18:21
Fotó: AFP

Ugyan "nagyon bonyolult" lenne, de még lehetséges megegyezni a brit kilépés tervezett október végi dátumáig, ehhez csak politikai akaratra van szükség - mondta az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésén.

"A mostani formájában nem tudjuk elfogadni a brit kormány javaslatát, amely a működőképes és jogszerű backstop-záradékot egy ideiglenes és hipotetikus megoldásra cserélné". Hozzátette, ő és csapata továbbra is a nap huszonnégy órájában elérhető lesz.

Jean-Claude Juncker, a brüsszeli testület elnöke leszögezte, hogy még nem zárható ki a rendezett kiválás lehetősége, erre lenne még esély elméletileg, ugyanakkor aláhúzta, hogy nem tartja elfogadhatónak a London által kezdett "egymásra mutogatást", ehelyett szerinte a megoldásra kellene fókuszálni.

"Ez soha nem lesz az Európai Unió által preferált forgatókönyv, azonban a kemény brexit kockázata valós, és lényegében a brit kormány döntésén múlik".

HOZZÁSZÓLÁSOK