Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel bankfelügyelet (KFN) napokban kirobbant vesztegetési botránya elérte a lengyel kormányt is - vette át a gazepta.pl a Fakt című lengyel bulvárlap hírét. Az újság értesülései szerint hat minisztert is lecserélhetnek. A legismertebb közülük Beata Szydlo volt miniszterelnök (képünkön), aki jelenleg Mateusz Morawiecki kormányfő helyettese.

A Gazeta értékelése szerint nem kormányátalakításról, iránymódosításról van szó, amiről Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság párt elnöke, az ország tényleges vezetője beszélt, amikor egy évvel ezelőtt Morawiecki lett Szydlo utóda. A "mészárlás" legvalószínűbb időpontja december 5. vagy 24. kornyéke - állítják a Faktnak szivárogtató politikusok. A válság a bankfelügyeleti botránnyal van összefüggésben és nagyon komoly - mondják a források.

A találgatások között felmerült, hogy kénytelen lesz megválni a miniszteri bársonyszéktől a humanitárius segítség minisztere, Beata Kempa, továbbá a nemzeti oktatási, az energiaügyi és az infrastrukturális szaktárca vezetője. Távozhat posztjáról Mariusz Blaszczak honvédelmi, illetve Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter is.