Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mészáros Lőrinc és családtagjainak cégei tavaly nettó 265 milliárd forint értékű közbeszerzési pályázaton nyertek - írja az Átlátszó a hivatalos közzétételekre alapozott számításai alapján. Mészárosék mögött csak kevéssel lemaradva, nettó 259,5 milliárdnyi elnyert megbízással Szíjj László végzett a második helyen, a harmadik pedig Szíjj és Mészáros közös üzlettársa, Varga Károly lett nettó 116,8 milliárd forint értékű közbeszerzéssel. (Mészáros 280 milliárd forinttal a 2., Szíjj 55 milliárd forinttal a 17., Varga 43 milliárd forinttal a 25. a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2018 című kiadványban.)

Minden közbeszerzési dokumentumban megtalálható, hogy az ajánlatkérő a megbízás árát a magyar költségvetésből, vagy valamilyen európai uniós forrásból fedezi-e. A 2018-as végeredmény szerint a kormányközeli vállalkozások által elnyert állami megbízások nagyon nagy része uniós támogatás.

A Mészáros család cégei által tavaly elnyert tenderek 93 százalékát az EU fizeti. Az uniós pénz aránya a többi építőipari cégnél is magas, egy kivételével: a Market megbízásainál csupán 2,65 százalék. A kormányzati reklámkampányokat levezénylő Balásy-cégeknél pedig mindössze egy százalék az európai uniós támogatás aránya, vagyis az állami propagandahadjáratokat a magyar adófizetők finanszírozzák.