Egy gyakorlatilag ismeretlen és maroknyi alkalmazottal működő cég, a Belfry PE sorra nyeri az állami út- és vasútépítéseket Magyarországon a Strabag konzorciumi partnereként. A G7-nek szemet szúró vállalkozásról úgy becsülik, hogy hatvanmilliárd forintnyi közbeszerzést zsebelhetett be eddig. Papíron a csoporthoz tartozó vállalkozásokat egy osztrák kft. birtokolja, amelyet egy bécsi ügyvéd nevére írtak.

A valódi tulajdonosról viszont csak találgatni lehet - a cégek a nyilvánosan elérhető adatok szerint kizárólag Mészáros Lőrinchez köthető alvállalkozókkal dolgoznak. Ráadásul az osztrák Belfry-nek közös cége van a horvátországi Eszéken a Mészáros Lőrinc szoros üzlettársa, Szíjj László tulajdonában álló Duna Aszfalt Kft.-vel. A cégek Mészáros Lőrinc felcsúti és eszéki futballcsapatának is kiemelt támogatói.

Most pedig a szlovén sajtó ír arról, hogy a vállalkozás felbukkant egy sokat vitatott, a jelenlegi kormány bukásához vezető projektjénél, a Divaca-Koper vasútvonal kétvágányosításánál. A beruházásról két népszavazást is tartottak, az elsőn nyertek a kivitelezést támogatók, de később a Legfelsőbb Bíróság kimondta, hogy a kormány nem teremtetett egyenlő feltételeket a különböző álláspontok kommunikálásához a referendum előtti kampány során.

A Siol.net hétfői tényfeltáró anyagában arról ír, hogy az elmúlt hetekben ellepték az internetet a Belfry hirdetései, amelyek mögött nem mást sejtenek, minthogy részt venne ebben a zűrös építkezésben.

Ígérték, jöhet, titkolóznak

Emellett szól, hogy a portál szerint a magyar kormány 200 millió euróval támogatná a beruházást, amely a koperi kikötőt kötné össze a nemzetközi teherforgalmi vasutakkal. Budapest már 2016-ban jelezte, hogy egy 99 évre szóló földhasználati jogért, valamint azért, hogy magyar cégek is részt vegyenek az építkezésben, szívesen osztozik a költségeken. (Titokban tárgyalhat Magyarország több száz millió euró elköltéséről - ezt a cikket olvasta?)

A Belfry pedig többnyire pont ilyen projektekben vett részt eddig. Ráadásul ígéri, hogy - dacára a 20 fős foglalkoztatási létszámának - hamarosan létrehoz egy szlovén leányvállalatot. A cég honlapja szerint jelenleg Magyarországról viszik a szlovéniai üzletet is.

A probléma az, hogy a projektet teljes titkolózás kíséri. A kormány nem hajlandó semmilyen részletet közölni az eddigi megállapodásokról, sőt, állítja, hogy konkrétumokat még tisztázzák a felek.

Tart a kampány, Habonyék is színre léptek?

A magyar fél egyre aktívabb a szomszédos országban: május elején Orbán Viktor magyar miniszterelnök részt vett a jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) kampányeseményén a Lendvai Kulturális Centrumban. Itt pedig nyíltan kiállt a korábbi miniszterelnök, Janez Jansa mellett, aki ellen korábban tiltott kampányfinanszírozás és korrupció miatt elítéltek az országban.

A hétvégén megjelent Szlovéniában egy SDS-ellenes videó is. A pártot és Janzát kritizáló emberi jogi és átláthatósági civil szervezet által közzétett szatirikus videóban magyar szinkronnal közlik újra a konzervatív formáció kampányfilmjét. A Mérce.hu cikke szerint ebben felelevenítik, hogy a magyar kormánypártokhoz közelálló Habony Árpád több, az SDS gazdasági holdudvarához tartozó vállalathoz kapcsolható, oda tőkét csoportosított át Magyarországról a gyanú szerint.

"Az SDS az egyetlen párt Szlovéniában, amely saját vállalatokat birtokol. Ezek között a cégek között olyan médiavállalkozások is vannak, amelyekbe az Orbán miniszterelnökhöz köthető magyar üzletemberek már kétmillió eurót fektettek be. Ez közvetett módon finanszírozta az SDS választási kampányát. Szlovéniában a politikai pártok nem kaphatnak külföldről anyagi támogatást" - állítja erre alapozva a civil szervezet, hogy az SDS tiltott kampányfinanszírozást kapott.

Mégis, ez a jobboldali formáció számít a most vasárnapi választás esélyesének.

A fotó egy 2017-es találkozón készült Orbán Viktorról és Janez Jansáról, forrása: MTI/Európai Néppárt.