Donald Trump kitart a mexikói fal megépítése mellett

Donald Trump amerikai elnök ismét sürgette a demokrata párti törvényhozókat, hogy szavazzák meg a határon építendő fal költségeit, így feloldható lesz a kormányzat részleges leállása is.
Domokos László, 2018. december 27. csütörtök, 21:59
Fotó: MTI/EPA

Csütörtöki Twitter-bejegyzésében az elnök azzal is érvelt, hogy a részleges kormányzati leállás jobbára demokrata párti dolgozókat érint.

A kormányzat a múlt szombaton állt le részlegesen - a kormányzati hivatalok és ügynökségek egy része -, mert a törvényhozóknak nem sikerült egyezségre jutniuk a kormányzati működéshez szükséges költségvetésben. Trump követelése az volt, hogy a költségvetésben szerepeljen az amerikai-mexikói határon építendő falra szánt több mint ötmilliárd dollár is, ezt azonban a képviselőházzal ellentétben a szenátus nem szavazta meg.

Twitter-oldalán az elnök feltette a kérdést a demokrata párti politikusoknak: vajon rájöttek-e, hogy "iszonyúan szükségünk van a határ biztonságára és a falra a déli határunkon". Majd a kormányzati leállás miatt fizetésüktől eleső alkalmazottakra utalva újabb kérdést fogalmazott: "rájöttek a demokraták, hogy azoknak a nagyobb része, akik nem kapnak fizetést, demokrata?".

Donald Trump nem támasztotta alá állítását, de a Fox televízió idézte a washingtoni politikával foglalkozó The Hill című lapot, amely arról közölt riportot, hogy 2016-ban a 14 kormányzati ügynökségnél az elnökválasztásra költött kétmillió dollár 95 százalékát a demokrata párti elnökjelölt, Hillary Clinton kampányára költötték.

A részleges kormányzati leállás miatt mintegy 420 ezer szövetségi alkalmazott nem kap fizetést, míg további 380 ezret szabadságra küldtek. A hét végén a Fehér Ház azzal a javaslattal élt, hogy az elnök által eredetileg kért 5,7 milliárd dolláros összeget csökkentenék, ugyanakkor a demokratáknak emelniük kellene az általuk elfogadhatónak tartott 1,3 milliárdos összeget. A Fehér Ház költségvetési igazgatója, Mick Mulvaney által előterjesztett javaslatot a demokrata párti törvényhozási vezetők nem fogadták el, jelezve, hogy 1,6 milliárd dollárnál többet nem hajlandóak megszavazni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csaba7272, 2018.12.28 09:37

Helyes! Trump! Hallott a magyar kerítésről, meg is említette. Csak így lehet megállítani a legújabb kori megszervezett népvándorlást.
Érdekes módon, amíg voltak Európában határok /most is vannak, csak egyes brüsszeli agyatlanok másképp értelmezik/, ha valaki illegálisan átlépte, vagy próbálta átlépni, tűzparancs volt érvényben. Ha nem lőtt a határőr, őt fenyítették meg. Ezt még ma is elképzelhetőnek tartom az amerikai-mexikói határon, ha eldurran egy-két amerikai határőr agya. Kíváncsi lettem volna, ha a kezdeteknél 2015 tavaszán, ha nem is célzott lövést, hanem a levegőbe adtak volna le a magyar-szerb határon, hogy mit szólt volna Brüsszel. Igaz, nem tettük volna zsebre! De talán megállította volna a népvándorlást.
Trumpnak a fal megépítése mellett ki kell találni valamit Soros, és a hozzá hasonló felbujtóknak, szervezőknek, pénzelőknek a felelősségre vonására. Hiszen az nem járható út, hogy ilyen komoly pénzeket kell az USA-nak határvédelemre fordítani, ami eddig nem volt indokolt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

V0LE, 2018.12.28 07:34

Tobb mint 5 MRD dollart ker a parokas krumpli. Akkor megsem Mexico fizeti? :DD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2018.12.28 07:27

Hajrá Trump! Remélem jó magas, vastag és hosszú fal lesz, hogy visszatartsa a retkeket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html