Évek óta ömlik az olaj a tengerbe

Jóval nagyobb az olajvész a Mexikói-öbölben, mint azt eddig hitték: naponta akár 17 ezer liter olaj is ömölhet a vízbe egy 15 éve létező léken át egy olajfúró platformnál - állapította meg az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA).
Domokos László, 2019. július 2. kedd, 07:38
Fotó: Getty Images

A Taylor Energy, a 2004-ben az Iván hurrikán pusztításában megsérült olajplatform üzemeltetője eddig úgy számolt, hogy naponta 11,4 liter olaj kerül a vízbe. A NOAA szerint azonban összesen mintegy 95 millió liter olaj került a vízbe, amely nyolcada a Deepwater Horizon 2010-es katasztrófája során kiömlött olajnak.

A vállalkozó eddig azt állította, hogy a talaj menti üledékből szökő olajról van szó. A NOAA és a Floridai Egyetem tanulmányának szerzői azonban a víz olaj- és gáztartalmának akusztikai tesztjei és mérései alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az olaj a tartályokból és a platform csöveiből folyik - írta az Index.hu az MTI híre alapján.

A NOAA a jelentésben követeli az üzemeltetőtől, hogy a még nyitott lékeket tömjék be. A Taylor Energy szerint azonban félő, hogy ettől további olaj áramlik ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tlg01, 2019.07.02 09:24

IVÁN hurrikán
biztos az oroszok voltak:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html