Mézesmadzag a nyugdíjasoknak

Némi zűrzavar mutatkozik a lengyel kormány osztogatása körül: korábban azt ígérték, hogy az idei választások előtt bevezetett 13. havi nyugdíjat ezután minden évben folyósítják, a jövő évi költségvetésből azonban kihagyták ezt a tételt.
Barabás Júlia, 2019. szeptember 1. vasárnap, 07:40
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Dacára annak, hogy a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) kormánya megígérte, hogy ezután minden évben kifizetik a 13. havi nyugdíjat, a jövő évi büdzsé tervezetében nem szerepel annak fedezete - tájékoztat a Dziennik Gazetas Prawna című lap írását bemutatva a Business Insider Polska. Ugyanakkor a kormányzó párt politikusai biztosítanak mindenkit, hogy folytatni fogják e juttatás utalását, amennyiben nyernek az októberi parlamenti választásokon.

A kormányszóvivő, akit a PAP lengyel hírügynökség idézett, a napokban még azt mondta, hogy a társadalmi programok, mint az 500 plusz, családtámogatás bővítése és a 13. havi nyugdíj benne vannak a költségvetésben, ám ez az információ tévesnek bizonyult.

A gazdasági lap hangsúlyozza, hogy a 13. havi nyugdíj 10 milliárd zlotys költséget okozna, ami deficitessé tenné a költségvetést. Így borulna a kormánynak az az ígérete, hogy 2020-ben nem lesz hiány a büdzsében. Más kérdés, hogy az egyensúlyi költségvetés amúgy is csak a 17 milliárd zlotys egyszeri pluszbevételeknek köszönhető. Ezek nélkül - ezt a kormány is elismeri - jövőre a GDP 1,3 százalékát elérő hiánnyal zárna a büdzsé.

HOZZÁSZÓLÁSOK