Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nagyon aggaszt, hogy a tárgyalások jelenleg nagyon lassan haladnak - írta közleményben a Politicónak a német brüsszeli nagykövet, Michael Clauss.

A nagykövet szerint jelentősen fel kell  gyorsítani a tárgyalásokat, felajánlva akár a hétvégéket is e célra. A többéves költségvetés és a helyreállítási alap "politikailag és technikailag nem elválasztható" - jelentette ki a nagykövet. Ez annyit jelent, hogy a költségvetésről született megállapodás nélkül a helyreállítási alap indulásának csúszását is kockáztatjuk - mondta Clauss, aki azt is hozzátette, hogy a Tanács hajlandóságot mutatott a kompromisszumra azokban a kérdésekben, ahol az álláspontok már közeliek - például az EU új forrásainak kérdésében.

Clauss a Politico szerint azt is hangsúlyozta, hogy a költségvetéshez kapcsolt jogállamisági mechanizmus "nem lehet egy 7-es cikkely szerinti eljárás"  más néven. Vagyis ez sokkal inkább az uniós pénzek nem megfelelő felhasználását szankcionáló mechanizmus lesz. Clauss szerint a cél az, hogy megvédjék az EU költségvetését és - most először - szankcionálják a jogállamiság megsértését az uniós költségvetési források felhasználása keretében.