Mi lesz a nyugdíjas szélkerekekkel?

Egyelőre nincs megnyugtató megoldás a hatalmas, gyantával ragasztott üvegszálas vagy szénszálas kompozitból készült szélkerékrotorok újrahasznosítására - hívja fel a figyelmet az alternatívenergia.hu portál cikke. Van ugyan már laboratóriumi körülmények között működő eljárás, amely 3-5 év múlva ipari méretű lehet, csak azt nem tudni, mennyiért működtethető majd.
Szepesi Anita, 2017. június 12. hétfő, 07:20
Fotó: Napi.hu

Vajon mi történik a nyugdíjas korba érő régi szélerőműparkokkal, a leszerelt szélkerekekkel, miután a rotorok általában gyantával ragasztott üvegszálas vagy szénszálas kompozitból készülnek, éppen ezért nehezen hasznosíthatók újra - boncolgatja a kérdést a portál cikke.

Csak Németországban több mint 28 ezer szélerőmű üzemel, s számos korábbi generációs szélkerék éri el a 20 éves üzemidejét, amikor is  le kell állítani. A rotorok feldarabolása és elégetése környezetszennyező, ráadásul a szeméttelepek sem szívesen veszik át az alkatrészeket.  Idén országosan több mint 9000 tonna feldolgozandó anyag marad a szétszerelt rotorok után, 2021-ig pedig a 16 tonnát is elérheti.

A rotorok újrahasznosítását célzó munka a Fraunhofer Társaság Vegyi Technológiai Intézetében zajlik és a szakemberek már el is érték az első sikereket. Az ipari méretű működés azonban még messze van, arról nem beszélve, hogy a költségeiről semmit sem tudni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarTosPista, 2017.06.12 09:21

Ne ezen aggódjunk, hanem az atomerőművek hulladékain.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html