Amennyiben a fizikai környezet lehetővé teszi, az újszülöttet már születésekor el kell különíteni a koronavírus-fertőzött édesanyjától. Ha a család úgy dönt, hogy a kicsi maradjon édesanyjával közös szobában, mindenképpen fel kell őket világosítani arról, hogy a kicsi megfertőződhet a vírussal - idézi az amerikai gyerekgyógyászokat az orvosi szaklap.

Az eddigi ismeretek szerint a SARS-CoV-2 nem jut be az anyatejbe, így a vírusfertőzött anya lefejt tejét egy bizonyítottan fertőzésmentes gondozó odaadhatta a kicsinek.

Az újszülöttet a születés után 24 órával, majd 48 óra múltán újra tesztelni kell a SARS-CoV-2 vírusra. Az igazolt koronavírus-fertőzött, vagy fertőzésnek kitett újszülöttet a kórházból történt kibocsátás után 14 napig személyesen, telefonon vagy telemedicina eszközeivel szorosan követni kell.

A covidos édesanya otthonában tartson legalább 2 méter távolságot, ha ennél közelebb megy, feltétlenül viseljen maszkot és minden esetben alaposan fertőtlenítse a kezét, mielőtt a babához nyúl, mindaddig, amíg legalább 7 napja tünetmentes és 3 napja lázcsillapítók szedése nélkül sincs láza - javasolják az amerikai gyerekgyógyászok.

Ha az újszülött kórházi ápolást igényel, az anyát el kell különíteni újszülöttjétől mindaddig, amíg nem lesz tünetmentes, és 2 negatív PCR-teszttel nem rendelkezik.

Az ajánlás figyelembe veszi emellett, hogy a járványhelyzetben többnyire nem is biztosítható külön szoba a fertőzött anya és kisbabája számára, illetve, hogy a hazatérés után a kicsi mindenképpen érintkezik az anyával. A WHO ajánlások sokkal közelebbi, intim kontaktust engedélyeznek, annak ismeretében, hogy rendkívül kevés olyan eset fordult elő, amikor a fertőzött édesanya átadta volna a fertőzést újszülöttjének - írja az OTSZ online összefoglalója.