Mi az újabb európai válság elkerülésének ára? - hamarosan kiderül

Elő kellene végre állnia a brit kormánynak uniós reformelképzeléseivel, amelyek szerinte szükségese ahhoz, hogy Nagy-Britannia az EU tagországa maradjon. A döntés David Cameron brit miniszterelnök kezében van, aki kénytelen taktikázni hazája euroszkeptikusaival szemben.
Napi.hu, 2015. október 13. kedd, 17:11
Fotó: Reuters

Európai kollégái sürgetik David Cameron brit kormányfőt, hogy heteken belül álljon elő azzal a részletes kívánságlistával, amelyből kiderül, milyen változtatásokat vár a londoni kormány az EU-tól annak feltételeként, hogy támogassa a szigetország uniós tagságának fenntartását - írja a Financial Times (FT). Nagy-Britanniában 2017 végéig tartanak népszavazást a függetlenségről, azaz az EU-tagság fenntartásáról - a kampány már elindult. Ha a britek a karácsonyi csúcsra tető akarják hozni a megállapodást, akkor egy hónapon belül elő kell állniuk javaslataikkal. Enélkül nem lenne idő a komoly vitára.

Berlint, Brüsszelt és Párizst egyre jobban aggasztja London vonakodása a helyzet tisztázásától - tudta meg az FT brüsszeli diplomatákról. Abban egységes az álláspontjuk, hogy a briteknek kell kitalálniuk, milyen ütemben akarnak egyeztetni. Michel Sapin francia pénzügyminiszter sokak véleményét összegezte azzal a kijelentésével, hogy van itt egy Mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás? probléma.

Aknamezőn lépkednek

A britek kivégezhetik az EU-t
Ha Nagy-Britannia lakói a függetlenségre szavaznak, az az Európai Unió végét jelentheti - véli Xavier Rolet, a Londoni Értéktőzsde francia születésű elnöke. A menedzser, aki tagja David Cameron szűk üzleti tanácsadó csoportjának korábban arról beszélt, hogy a Brexit nagyobb kárt okozna Európa egyes részeinek, mint a szigetországnak. Az uniós országok óriási adósságok alatt nyögnek és strukturális gondokkal küszködnek.

Az Európa-projekt utolsó reménye a tőkepiaci unió megvalósítása - utalt egy olyan közös európai tőkepiac kialakulására, amely megkönnyíthetné a cégek finanszírozási forráshoz jutását. Európa sok nagyvállalata a 20 század első felében jött létre, nem a 21. század kezdetén. Ezek helyett a nemzeti óriások helyett a friss kkv-kra kellene építeni a kontinens gazdaságának fejlődését.

Ha a brit politikusok, köztük saját partnere, George Osborne, a londoni kormány pénzügyminisztere nem teszi világossá szándékaikat, amíg az EU nem tisztázza a saját álláspontját, akkor nem fognak előrelépni. Eddig általánosságról volt szó, amelyekben nincs vita a felek között. Ilyen az a brit elvárás, hogy javuljon az eurótagállamok és az azon kívüli EU-tagországok közti párbeszéd, vagy az, hogy egyszerűsítsék az unós eljárásokat.

London helyzete sem könnyű. A Downing Streeten attól tartanak, hogy ha előállnak a kívánságlistával, akkor támadási felületet adnak a brit kilépést (Brexit) támogató politikusoknak és civileknek. A gondot csak fokozhatja, ha nem sikerülne elsőre összeállítani a teljes listát, azaz újabb és újabb javaslatokkal állnának elő. Ez nem vetne jó fényt a londoni kormányra, ráadásul ez az, amit az európai partnerek mindenképpen el akarnak kerülni.

Kerülni kéne a politikai show-t

A Downing Streeten az FT értesülése szerint arra készülnek, hogy a tárgyalások fonalát az októberi EU-csúcs és a 25-ei lengyelországi választások után vehetik fel. Azt azonban még nem döntötték el, hogyan bonyolítsák le a folyamatot. Az ügyhöz közel álló források szerint Camerontól november elejére várják az írásos javaslatcsomagot. Így zárhatják le a vitát karácsonyig.

Színesíti a helyzetet, hogy az Európai Parlament (EP) meghívta a brit miniszterelnököt. Azt kérték tőle, hogy a testület plénuma előtt vezesse elő terveit. Cameron még nem döntötte el, hogy eleget tesz-e a kérésnek. Tanácsadói ugyanis arra hívták fel a figyelmét, hogy az EP gyakran a kivonulásokkal és más demonstratív fellépésekkel tarkított politikai színjátékok helyszíne. Ha valami ilyesmi történne, annak mi haszna lenne az ügy szempontjából? - teszi fel a költői kérdést az egyik tanácsadó.

Ami a politikai show-t illeti annak része, hogy július óta vezető európai és brit szakértők részvételével "technikai" tárgyalások folynak London kívánságairól. Ennek a testületnek nincs felhatalmazása javaslattervezet kidolgozására. A Downing Streetnek az is csalódást okozott, hogy várakozásaival szemben Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke e heti vezetői tájékoztatóján nem szándékozik előállni valamilyen európai kezdeményezéssel a reformvita elindításáról.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2015.10.13 23:24

a migránsválság miatt többségbe kerültek a kilépéspártiak, pedig eddig a mradás nyert volna.

márpedig ha a második legnagyobb netto befizető britek mennek,az könnyedén az eu végét jelentheti.

moszkva nagyon jól járna az eu felbomlásával, mert az egyetlen tömb a világon, amely gazdasági nyomást tud gyakorolni oroszországra, az az eu.

ha nincs eu, nincsenek szankciók sem.

a migránsok putyinért dolgoznak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pluralista, 2015.10.13 21:23

"egyre jobban aggasztja London vonakodása"

Hát ez az! Az idióta, valóságtól elszakadt EU-bohócokat nem pl. az óriási eu-s munkanélküliség, a migránsáradat, a visszafizethetetlen óriási államadósságok, az egyidejűleg Görögországba, Ukrajnába, más perifériára és persze a migránsokra számolatlanul öntött milliárdok, a bürokrácia, korrupció és egyebek aggasztják, nem - London "vonakodása". Ez a legnagyobb gondjuk az EU-bohócoknak, persze az uborka görbülete mellett. Megreformálhatatlan, süllyedő hajó, mint a Titanic, amelyen a bárzenekar az utolsó percig húzza az egyetlen ócska nótát, amit ismer.

Ki a süllyedő EU-ból!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunnorti, 2015.10.13 18:40

Az uniós országok óriási adósságok alatt nyögnek és strukturális gondokkal küszködnek......igen ,és nem tartják be a 3 % -ods plafont ,villognak-képmutatók -futtatja mindegyik magát ...,más fa...zával akarják verni a csalánt még 500 évig ..,de 10-ig sem fog menni !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html