Mi lesz a fogyasztói hangulattal?

A várt 82,5 pont helyett 81,9 pontra süllyedt májusban a felülvizsgált adat szerint a michigani körzet fogyasztói hangulatindexe az áprilisi 84,1 pontról - közölte ma délután a ThomsonReuters és a Michigani Egyetem közös felmérésében.
portfolio.hu, 2014. május 30. péntek, 16:13
Fotó: Reuters

A fogyasztói várakozásokkal kilátásokkal kapcsolatos alindex 74,7-ről 73,7 pontra süllyedt, amiben lényeges szerepe volt, hogy csaknem minden második megkérdezett aggodalmának adott hangot a jövedelmi és így az életszínvonalbeli kilátásaival kapcsolatban. Mindez amellett is igaz, hogy az amerikai gazdaság kezd lendületbe jönni és ez a foglalkoztatási (és így remélhetőleg a bérekkel) kapcsolatos kilátásokra is pozitívan hat.

A jelenlegi helyzetmegítélés alindex 98,7-ről 94,5 pontra, november óta a legalacsonyabb szintre ereszkedett, így tehát a főindex áprilisról májusra való süllyedésében mindkét alindex csökkenése szerepet játszott.

A Fed jövőbeli monetáris politikája szempontjából is fontos, hogy hogyan ítélik meg a fogyasztói az inflációs kilátásokat. Ezen a téren nincs érdemi változás: a következő 1 év átlagában 3,2 százalékról 3,3 százalékra emelkedett a várt infláció, míg a következő 5-10 évi átlagos inflációra vonatkozó várakozás 2,9 százalékról 2,8 százalékra csökkent.

HOZZÁSZÓLÁSOK