Mi lesz a közös agrárpolitikával?

A közös agrárpolitika (kap) a legrégebbi uniós politika, amelynek jelentős szerepe volt az egységes közös piac létrejöttében, létjogosultságát pedig 2020 után is igazolnia kell, és egyértelmű hasznot jelentő eredményt kell felmutatnia az európai állampolgárok számára - mondta Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön, a V4 országok parlamentjei mezőgazdasági bizottságainak találkozóján az Országházban.
Dzindzisz Sztefan, 2018. február 15. csütörtök, 10:55
Fotó: Shutterstock

Czerván György szerint a szerződésben lefektetett agrárpolitikai célok továbbra is érvényesek, azokat nem lehet más célokkal felülírni. A mezőgazdasági versenyképesség növelése, a piacok stabilitásának megőrzése és a termelők jövedelembiztonságának érdekében nem támogatják a kap-tól idegen, azzal teljes mértékben összeegyeztethetetlen új célok - például a migráció - beemelését a célok közé - írja az MTI.

A kap forrásokat továbbra is a gazdáknak kell kapniuk - tette hozzá. Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának elnöke köszöntő beszédében kiemelte, hogy a találkozó első részében a közös agrárpolitika folyamatban lévő reformjait tárgyalják, a másodikban pedig az élelmiszeripari kettős mérce és a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat kérdéseivel foglalkoznak. (Jó üzlet volt tavaly a termőföld.)

Fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK