A brit deviza gyengülése érzékenyen érinti a Nagy-Britanniában dolgozó bevándorlókat is - írja a Portfolio.hu a Financial Times (FT) cikkét szemlézve. Miután a szigetország szavazói június végén a Brexit mellett döntöttek, fizetőeszközük tíz százalékkal gyengült a dollárral és majdnem ugyanennyivel az euróval szemben. Elemzők e tendencia folytatódására számítanak.

A vendégmunkásokat több okból is hátrányosan érinti a font gyengülése. Részben csökken az értéke a hazautalt pénzüknek. Ezért vagy többet kell küldeniük a fizetésükből, vagy a címzetteknek tudomásul kell venniük, hogy hazai valutában számolva kevesebb támogatást kapnak Nagy-Britanniából.

Hazautalt pénz

A brit vendégmunkások 2015-ben Nigériába, Indiába és Pakisztánba küldték a legnagyobb összeget - idézi az FT a Világbank adatait. Indiába például 3,6 milliárd font érkezett, amely eléri az ország GDP-jének 3,4 százalékát.

A tíz legjelentősebb célország között a negyedik Lengyelország, a tizedik Magyarország. A 2004-ben csatlakozott nyolc kelet-európai EU-tagállam esetében Németország után nagy-Britannia a hazautalt jövedelmek második legjelentősebb forrása.

A Világbank adatai szerint Magyarország a GDP nagyjából 3,5 százalékának megfelelő összeghez jutott a külföldön dolgozóktól. Lettország esetében a hazautalás megközelítette a nemzeti össztermék 6 százalékát.

Továbbállnak

A font gyengülése miatt várhatóan nő a munkanélküliség Nagy-Britanniában, ezért egyre több ott élő vendégmunkás fontolhatja meg, hogy elhagyja az országot. Ez nem jelenti azt, hogy hazaköltöznének. Lengyel szakértők emlékeztetnek arra, hogy amikor a 2008-2009-es világgazdasági válság, illetve az azt követő európai adósságválság idején az addig száguldó ír gazdaság megroggyant, sok lengyel munkavállaló költözött át Írországból Norvégiába.