Mi lesz a külföldön dolgozó magyarokkal?

Nagy-Britannia európai uniós kilépése nyomán csökkenhet az országban dolgozó külföldiek száma, így a magyaroké is. A Brexit arra késztetheti a vendégmunkásokat, hogy másik új hazát keressenek maguknak - a lengyelek már túl vannak egy ilyen "másodlagos kivándorláson".
Napi.hu, 2016. augusztus 17. szerda, 13:49
Fotó: MTI/EPA

A brit deviza gyengülése érzékenyen érinti a Nagy-Britanniában dolgozó bevándorlókat is - írja a Portfolio.hu a Financial Times (FT) cikkét szemlézve. Miután a szigetország szavazói június végén a Brexit mellett döntöttek, fizetőeszközük tíz százalékkal gyengült a dollárral és majdnem ugyanennyivel az euróval szemben. Elemzők e tendencia folytatódására számítanak.

A vendégmunkásokat több okból is hátrányosan érinti a font gyengülése. Részben csökken az értéke a hazautalt pénzüknek. Ezért vagy többet kell küldeniük a fizetésükből, vagy a címzetteknek tudomásul kell venniük, hogy hazai valutában számolva kevesebb támogatást kapnak Nagy-Britanniából.

Hazautalt pénz

A brit vendégmunkások 2015-ben Nigériába, Indiába és Pakisztánba küldték a legnagyobb összeget - idézi az FT a Világbank adatait. Indiába például 3,6 milliárd font érkezett, amely eléri az ország GDP-jének 3,4 százalékát.

A tíz legjelentősebb célország között a negyedik Lengyelország, a tizedik Magyarország. A 2004-ben csatlakozott nyolc kelet-európai EU-tagállam esetében Németország után nagy-Britannia a hazautalt jövedelmek második legjelentősebb forrása.

A Világbank adatai szerint Magyarország a GDP nagyjából 3,5 százalékának megfelelő összeghez jutott a külföldön dolgozóktól. Lettország esetében a hazautalás megközelítette a nemzeti össztermék 6 százalékát.

Továbbállnak

A font gyengülése miatt várhatóan nő a munkanélküliség Nagy-Britanniában, ezért egyre több ott élő vendégmunkás fontolhatja meg, hogy elhagyja az országot. Ez nem jelenti azt, hogy hazaköltöznének. Lengyel szakértők emlékeztetnek arra, hogy amikor a 2008-2009-es világgazdasági válság, illetve az azt követő európai adósságválság idején az addig száguldó ír gazdaság megroggyant, sok lengyel munkavállaló költözött át Írországból Norvégiába.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Ezt-neked, 2016.08.17 14:09

"A Világbank adatai szerint Magyarország a GDP nagyjából 3,5 százalékának megfelelő összeghez jutott a külföldön dolgozóktól."

Ostoba "fityesz" troll-ok! Azért ez az adat, már elég "releváns" adatnak tekinthető, bármit is szajkóz a "KSH"!:)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html