Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nehéz időszak vár a német nyugdíjrendszerre. A demográfiai hullám tagjai, az 1940 és 1959 között született baby boomerek többsége ugyanis már közeledik a nyugdíjkorhatárhoz. Amikor a következő években több milliónyi baby boomer kilép az aktív munkavállalók köréből, nem csak az életük fog végleg megváltozni, hanem az egész társadalom, és a belföldi gazdaság is.

Főleg vidéken ritkítja majd meg a cégek személyi állományát a baby boomerek búcsúja, és ez számos középvállalatot állít komoly próbatétel elé. Ezek székhelye sokszor vidéken van, és egyelőre még sikerrel működnek, viszont komoly szakemberhiány fenyegeti őket - annál is inkább, mivel egyes ágazatokban már ma is egyre kevesebb a szakképzett munkaerő - állapította meg a Fidelity International friss elemzése

Nehéz időszak kezdődik

Az állami nyugdíjrendszer is beleütközik a saját korlátaiba, amikor a baby boom generáció nyugdíjba vonul. A társadalom a múltban a tudósok által demográfiai osztaléknak nevezett jelenségből profitált: a háború utáni generáció nem csupán újjáépítette a német gazdaságot, hanem sok gyermeket is nemzett, akik évtizedeken át a befizetéseikkel gyarapították a nyugdíjkasszát. A baby boomereknek azonban már jóval kevesebb gyermekük született annál, mint amennyire a hosszú távon fenntartható nyugdíjrendszerhez szükség lett volna. Ráadásul az orvostudomány fejlődésének és a nagyobb jólétnek köszönhetően az utóbbi években a várható élettartamuk is jelentősen megnőtt. A nyugdíjasok száma néhány éven belül sokszorosa lesz az aktív munkavállalókénak. A következmény: a jövő generációi alig fogják tudni finanszírozni a baby boomerek nyugdíját - hangzik a rémisztő konklúzió.

A ma még aktív munkavállalók számára az állami nyugdíj még az aktuális életszínvonaluk szinten tartására sem lesz elég, nem hogy egy olyan életmódra, amilyet a leendő nyugdíjasok elvárnak. Ugyanis aki ma 65 évesen nyugdíjba megy, általában még fittnek mondhatja magát, és egyáltalán nem arra készül, hogy utolsó napjait pokróccal a térdén, egy hintaszékben töltse el. Az új nyugdíjas generáció alaposan ki akarja majd élvezni életének alkonyát: bevásárlás Madridban, vacsora egy jó étteremben, nyaralás egy földközi-tengeri sétahajón. Mindez persze alaposan igénybe veszi a megtakarításokat, tehát ahhoz, hogy a pénz idősebb korban is elég legyen, elengedhetetlenül szükség van a gondos pénzügyi tervezésre.

Nem tesznek félre, holott aggódnak

A németeket hidegen hagyják a részvények - sőt ha tehetik, inkább nem is foglalkoznak velük. Pedig tízből hét megkérdezett arra számít, hogy a nyugdíjak összege tovább fog csökkenni, minden negyedik válaszadó pedig egyenesen attól fél, hogy öreg korában szegény lesz. A németek 40 százaléka ennek ellenére mégis évi 50 eurónál is kevesebbet tesz félre nyugdíj céljára - ez derült ki az Ergo-Risiko című jelentésből, melyet a Max Planck Intézet az Ergo biztosítócsoport megbízásából készített.

A felmérésből az is kiderült, hogy a németek ódzkodnak a részvényektől. Bár a résztvevők kétharmada azt gondolja, hogy részvényekkel és befektetési alapokkal érheti el a legnagyobb hozamot, a megtakarításuk általában mégis egy takarékkönyvben landol, pedig ott alig kamatozik valamit. Az időskori előgondoskodás szempontjából mindez végzetes következményekkel jár: egy az Union Investment által összeállított tanulmány szerint a németek havonta 700 eurós előgondoskodási mínuszt termelnek.

Hátra van még néhány év, amíg a baby boomer generáció végleg kilép a munkaerőpiacról, és bezárul a demográfiai osztalék ablaka. A német kormánynak legkésőbb addig megoldást kell találnia az állami nyugdíjak problémájára, ha nem akarja, hogy a rendszer összeomoljon - véli Al-Hilal István, a Fidelity International magyarországi és romániai értékesítési vezetője.