Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egyetlen probléma ma a Szaúd-Arábia és az Irán közötti megállapodás (tető alá hozása), ám az álláspontok jelentősen közeledtek - mondta.

Az orosz gazdaságról szólva Putyin kijelentette, arra számít, hogy az idei éves infláció kevesebb lesz 6 százaléknál, a 2017-es cél pedig a 4 százalék megközelítése. Emlékeztetett rá, hogy tavaly még 15,7 százalékos volt a pénzromlás. Az infláció terén elért javulást annak tudta be, hogy az elmúlt években sikerült "fenntartható makrogazdasági stabilizációt" elérni.

Rámutatott, hogy csökkent a rubel volatilitása és hogy a központi bank devizatartaléka idén 368 milliárd dollárról csaknem 400 milliárdra nőtt. A kormány idei visszatérése a hároméves költségvetéshez talán még túl korai, de támogatásáról biztosította a döntést.

Az orosz elnök szerint a büdzsét 2017-re 3 százalékos államháztartási hiánnyal sikerült egyensúlyba hozni. Elmondta, hogy a szövetségi kiadások a GDP idei 19,8 százalékos szintjéről jövőre 18, 2019-re pedig 16,2 százalékra fog csökkenni. Hangsúlyozta, hogy az orosz vezetés a csökkentéssel párhuzamosan nem kívánja megsérteni a szociális szférában lévő kötelezettségeit, és költséghatékonyságra fog törekedni.

Putyin kijelentette, hogy 2016 első három negyedévében egyötödére, 9,6 milliárd dollárra csökkent a nettó tőkekivitel, a tavalyi időszak 48 milliárdjához képest (az év 57,5 milliárd dollárnyi mínusszal zárult). Mindemellett az idei első három negyedév alatt a tavalyihoz képest 3,6-szorosára, 8,3 milliárd dollárra nőtt a nem a pénzügyi szektorba irányuló közvetlen külföldi befektetés.

Az Oroszország ellen az ukrajnai beavatkozás miatt bevezetett szankciókról szólva kijelentette, hogy azok elsősorban a technológiaátadás korlátozása miatt gyakoroltak hatást az orosz gazdaságra, ami egyébként kárt okoz a nyugati országoknak és a világgazdaság egészének is. Putyin kormányzati kulcsfeladatnak nevezte az orosz munkaerő képzettségi szintjének világszínvonalra emelését.

Mint mondta, az orosz bankrendszer "nagyon jó állapotban van" és a kormány arra számít, hogy növekedni fog az állami bankok részesedése a gazdaság finanszírozásában. Putyin konkrét idei növekedési számokat is megnevezett: adatai szerint a gép- és berendezésgyártás 3,6, textilipari termelés 4, a vegyipar 4, a cipő- és bőrárugyártás több mint 9 százalékkal, a mezőgazdaság 3,4, az élelmiszeripar pedig 2,4 százalékkal nőtt.