Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Környezetvédő csoportok nekiestek a lengyel kormánynak, mivel engedélyezte, hogy a szénipar képviselői az ENSZ klímavédelmi konferenciájával együtt tartsák tanácskozásukat Varsóban. Szerintük ez azt bizonyítja, hogy Lengyelország jobban elkötelezett a szén felhasználása, mint a globális felmelegedés elkerülése mellett.

A kormány úgy látja, hogy az ország energiaellátásában még évtizedekig kulcsszerepe lesz a szénnek. Ugyanakkor állításuk szerint elkötelezettek a tiszta energiafajták iránt is. Christiana Figueres, az ENSZ klímaügyekben illetékes főtárgyalója, aki felszólal a kétnapos Nemzetközi Szén- és Klímaügyi konferencián, várhatóan radikális reformokat fog követelni az energiaipartól.

Provokálnak

A zöld civil szervezetek azonban a pokolba kívánják a szeneseket. Az egyik legnagyobb nemzetközi környezetvédelmi csoport, a WWF delegációja például provokációnak tartja a szénipar megjelenését a klímaügyek mellett. A részvételükkel úgy tesznek, mintha hozzá tudnának járulni a globális felmelegedés elkerüléséhez - mondta a BBC-nek Tasneem Essop, a szervezet egyik képviselője.

A Szén Világszövetség úgy látja, hogy az ipari forradalom tüzelőanyaga belátható időn belül továbbra is fontos szerepet fog játszani a világ energiaellátásában. Jelenleg 41 százalék a súlya az áramtermelésben és a következő 20 évben ez várhatóan csupán 25 százalékra csökken, ami a nyolcvanas évek szintjének felel meg.

Vegyék magukat komolyan!

Ha a környezetvédők komolyan gondolják, hogy ipari-társadalmi katasztrófa nélkül akarják új útra terelni a világ energiatermelését, akkor jobban teszik, ha figyelembe veszik ezt a realitást. Inkább az úgynevezett tisztaszén-technológiák - azaz a széntüzelés szén-dioxid-kibocsátását mérséklő megoldások - fejlesztésében kellene segédkezniük.

Tasneem Essop azonban úgy látja, hogy a szén reménytelenül mocskos dolog. A tiszta szén koncepciója egy mítosz - fogalmaz -, amit a szénipar talált ki, hogy mentse magát. Tudjuk, hogy a feltörekvő országok még sokáig függeni fognak a szénnel előállított elektromos energiától, ezért nem mondjuk azt, hogy máról hónapra változtassanak. Csak arra hívjuk fel a figyelmet, hogy egy ponton túl nem támaszkodhatunk tovább a szénre, át kell állnunk a megújuló forrásokra.

2035

A következő 20 évben a szén marad a világ elsődleges energiaforrása - derült ki az International Energy Agency (IEA) energetikai tanácsadó cég nemrégiben publikált jelentéséből. Szerepe 2035-ig jelentősen nőni fog az áramtermelésben. A megújuló források akkorra megközelítik majd a szenet, a gáz szerepe szintén nő, akárcsak a nukleáris energiáé, bár ez utóbbié jóval szerényebben.

Az IEA szerint a kormányoknak és az iparágnak tisztább és hatékonyabb technológiákat kell bevezetniük, hogy az áramtermelő hóerőművek kevesebb károsanyag-kibocsátással égethessék el a szenet. Ennek persze költsége van, ami jelentkezik az áram árában. Az USA-ban olyan szén-dioxid-kibocsátási szabályokat hoztak, amelyek gyakorlatilag lehetetlenné teszik új hőerőművek építését.

Míg Észak-Amerikában a palagáz-forradalom ezt lehetővé tette, Lengyelországban a rosszabb geológiai viszonyok miatt egyelőre lényegében leálltak a palagázprojektek. Ezért a következő 60 év továbbra is a széné lehet. Az ágazat bízik a tiszta szén koncepciójában. A Linc Energy nevű ausztrál cég például 2014-re ígér egy olyan bemutató projektet, amelyben a föld alatt egy kilométer mélyen elgázosítják a szenet, és a felszínen az így keletkező széngáz elégetésével fejlesztenek áramot. Ez sem ígér persze olcsóbb áramot...