Az ECB elnöke, Jean-Claude Trichet többször kijelentette, hogy Görögország nem részesül különleges elbírálásban, az euró árfolyamának alakulása azonban nagy aggodalmat kelt a piacokban.

Ma találkoznak az ECB hivatalnokai, hogy megvitassák a végtelen likviditás megszüntetésének lehetőségét. Tavaly decemberben megállapodás született arról, hogy az idei év második felében megszűnik a bankoknak az a lehetősége, hogy bármennyi pénzt lehívhassanak 1 százalékos irányadó kamatláb mellett az ECB-től. A bankok ugyanis a válság előtt likviditási aukciókon keresztül jutottak forrásokhoz.

Óvatosnak kell lennie az ECB-nek, hiszen a kivezető utat elállja a görög útakadály - fogalmazott Carsten Brzeski, az ING Group elemzője. A szakértő szerint nehéz minden tagállamhoz ugyanolyan hozzáállással közelíteni, miközben különböző irányú trendek érvényesülnek a gazdaságokban.

A Goldman Sachs elemzője, Erik Nielsen is óvatosabb hozzáállást vár az EKB csütörtöki, kamatdöntése utáni közleménytől, hiszen fennáll a görög válság továbbterjedésének veszélye.