Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A koronavírus-járvány veszélyeztetheti a világ élelmiszer-ellátását, mivel munkaerőhiányt okoz az ágazatban és szétverheti az ellátási láncokat - figyelmeztet az ENSZ mezőgazdasági szervezete, a FAO.

Kilátások vs munkaerőhiány

Ha világ kormányai nem hoznak gyorsan intézkedéseket, akkor elsősorban a jellemzően élelmiszerimportra szoruló országok bajba kerülhetnek. A FAO már áprilisban és májusban gondokra számít, mivel az utazási tilalmak és az emberek félelmei miatt a világ egyes országaiban nincs elég munkaerő a farmokon. Nyersanyag nélkül az élelmiszer-feldolgozók is nehéz helyzetbe kerülhetnek.

A világ elelmiszer-ellátása viszonylag bőséges és a terméskilátások 2020-ra és 2021-re jók - idézte a Fitch Solutions tanácsadó cég véleményét a CNBC. A kedvező időjárás segíti a mezőgazdasági termelőket a legnagyobb élelmiszer-termelő régiókban. A fejlett országok nagyüzemi gabonatermelése kevésbé kitett a járvány következményeinek, ugyanakkor a munkaerő-intenzív szektorokat, például a pálmaolaj-termelést és a húsfeldolgozást már fenyegeti a munkaerőhiány.

Drágulás

Mindezt logisztikai problémák egészíthetik ki, ha egyes országok úgy döntenek, hogy élelmiszer-tartalékokat halmoznak fel. Ez szétszakíthatja az ellátási láncokat. A nagy termőföldi termelők  közül Vietnam és Oroszország vezetett már be új szabályokat, az előbbi a rizs kivitelét korlátozta, az utóbbi a feldogozott gabonatermékekét állította le. Kazahsztán egy sor termékkel tette ugyanezt. Ez az élelmiszerárak megugrásához vezethet éppen akkor, amikor az emberek maguk is készleteznek.

A legnagyobb veszélyben az élelmiszer-importáló országok vannak. Jellemzően a közel-keleti országokról, Kínáról, Japánról és Dél-Koreáról van szó - hangsúlyozzák a Fitch Solutions szakértői. Hasonló gondok jelentkezhetnek azokban az országokban - például Indiában és Indonéziában -, amelyek valutája gyengült, mivel ezek minden olyan áruhoz drágábban jutnak, aminek árát a világpiacon dollárban számolják el.