Mi lesz az euróval? Nem teljesül Orbán kívánsága

Nem vár nagy piaci mozgásokat az európai parlamenti választások eredményétől a CNBC vendégkommentátora, aki szerint Jean-Claude Juncker - akit nem támogat Orbán Viktor miniszterelnök -, kiváló elnöke lehetne az Európai Bizottságnak.
Napi.hu, 2014. május 26. hétfő, 14:39
Fotó: Reuters

Az EP-választások fontos politikai jelzést jelentenek egy olyan időszakban, amikor az eurózóna kilábalóban van története legszörnyűbb gazdaági és pénzügyi válságából. Ugyanakkor a szavazásnak nem lesz hatása a közös európai valutát használó országok gazdaságpolitikájára vagy az euró árfolyamára - állítja Michael Ivanovitch, a New York-i MSI Global gazdaságkutató intézet elnöke, aki dolgozott az OECD-nél és a Fednél, és tanít a Columbia Egyetemen.

A gazdaságpolitikákra azért van gyenge hatása a voksolásnak, mert annak meghatározása alapvetően nemzeti hatáskörben maradt a válság alatt és után is. Emellett a krízis világosan jelezte a kormányoknak: jobb ha nem kekeckednek a piaci befektetőkel, ha vigyáznak államuk fizetőképességére, mert ha nem, akkor kíméletlen pénzügyi büntetésre - kötvényeik kiszórására, államadósságuk elszállására - számíthatnak. Az eurót az védi meg a politikai hatásoktól, hogy árfolyamának védelmét az Európai Központi Bankra (ECB), egy független, nemzetek feletti intézményére bízták.

A harag napja

A választás lehetőséget adott a szavazóknak arra, hogy kifejezzék elégedetlenségüket a számos eurótagországra ráerőltetett, kiterjedt megszorításokkal szemben. Ez azonban nem több, mint egy nagyon nagy mintás közvélemény-kutatás triviális eredménye: a nagy munkanélküliség és a gyenge gazdasági aktivitás, amelyet a szükségképpen kemény és kapkodó megszorítások okoztak, nagyon utálatos az európai kisemberek szemében.

Ez a "közvélemény-kutatás" ugyanakkor hozott egy meglepő eredményt is. A szélső jobboldal és a szélső baloldal vállvetve utasítja el a szociális-jóléti rendszerek lerombolását. Az eurózónában a munkaképes korú emberek 11,8 százalékának nincs állása, ami 19 millió munkanélkülit jelent. Ezek a politikai erők várhatóan vissza tudják fogni Németországot, amely időnként saját értekei érvényesítésére használja fel az eurót, ugyanakkor aligha nyerhetik meg a választókat a nemzeti valuták visszahozatalához.

Jó lenne

Ivanovitch szerint szerencsés lenne, ha Jean-Claude Juncker volt luxemburgi miniszterelnök, az Európai Néppárt jelöltje lenne az Európai Bizottság (EB) új elnöke. Sokan kifogásolták a brüsszeli vezetés gyengeségét, így egy olyan befolyásos politikus, mint Juncker, aki a legnehezebb években irányította az eurózóna pénzügyminisztereinek tanácsát (Eurócsoport), a legmegfelelőbb ember lenne erre a posztra. Az EB az EU legfontosabb döntéshozó szervezete, az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács döntés-előkészítő testülete, így szerepét nem szabad lebecsülni.

Juncker az EB-ben és az Eurócsoportban szerzett tapasztalatai alapján alaposan ismeri az EU működési mechanizmusait. Emellett vélhetően jó párost alkotnának Mario Draghival, az ECB elnökével. Juncker fiskális konzervativizmusát, szigorúságát és a piacok adminisztratív túlszabályozása elleni fellépését jól ismerik a pénzpiacok is. Az EB elnökét persze az Európai Tanács választja meg, így Juncker sorsa azon múlhat, mit szólnak hozzá a kormányfők. Orbán Viktor a hét végén jelezte, hogy nem támogatja a megválasztását, amit azonban felülírhat, ha a korábbi szokásoknak megfelelően német-francia háttérmegállapodás születik az EB elnökének személyéről, amit a többi uniós vezető csupán jóváhagy.

Az eurózóna gazdasága továbbra is a lassú kilábalás pályáján marad - állítja Ivanovitch. Az ECB a jövő héten hoz valamiféle monetáris enyhítési intézkedéseket, ám inkább csak szimbolikus gesztusokat tesz, hogy jelezze a piacoknak együttműködési készségét. Ennél több azért sem várható, mert a bankokat sem tudták rávenni arra, hogy a rendelkezésükre álló bőséges forrásokat továbbhitelezzék a cégeknek, így kár lenne erőlködni valamiféle erőteljes pénznyomtatással - véli a pénzügyi szakértő.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Dakota2, 2014.05.28 09:23

Amúgy Juncker tényleg jó elnök lenne. NEKIK. :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dakota2, 2014.05.28 09:23

A hülye liberálbolsevista újságíró megint kiforgatta az elemző szavait, ugyanis az elemző nem azt mondta, hogy nem teljesül Orbán kivánsága, hanem azt, hogy majd meglátjuk. Két lehetőség van:
1. az újságíró nem érti, amit olvas - akkor alkalmatlan.
2. az újságíró érti, amit olvas, de azt hiszi, hogy az olvasói hülyék. Megint alkalmatlan.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

domperrozsika, 2014.05.27 14:26

@RonaGyuri: Nem paraszt suttyó azok rendes emberek. Ez cigány suttyó
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Csonkamagyarorszag, 2014.05.26 16:36

Ez a kis pitianer Orban diktatorka az EU-ban idaig sem szamitott....nem hogy ezutan. Igy van az ha valaki egy jelentektelen kis csoro orszagot vezet es csak a mancsat tartja alamizsnaert.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lacilacilaci, 2014.05.26 15:55

Kína vám áfa szja nélkül kereskedik Eu-val USA val különösen a kicsikkel akik most bajban vannak, a pénzt Eurót Dollárt begyűjtötték, USA nyomta nekik Draghi meg hülye -egész Európára gazdasági bajt hozott. hisz ha nyomatná Eurót akkor kis kínai elköltené, na de franciák most pont ezért nem tudnak németekkel egységre jutni, vagyis Draghi és Juncker mehet a francba.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html