Mi lesz az euróval - riogat az ECB

Az Európai Központi Bank (ECB) nem fogadhatná el a görög kötvényeket fedezetként a forrásért hozzá forduló bankoktól, ha átütemeznék az ország adósságait.
NAPI, 2011. május 19. csütörtök, 10:26
Fotó:

Ha Görögország átütemezné adósságai törlesztését, akkor az ECB nem fogadhatná el az ország kötvényeit fedezetként a forrásért hozzá forduló eurózónás bankoktól - jelentette ki Jürgen Startk, a bank kormányzótanácsának tagja. Az ECB jelenleg a görög és az ír állampapírokat is elfogadja fedezetként, függetlenül a két ország hiteleinek alacsony besorolásától. Már ez is könnyítést jelent, ugyanis a tavaly kirobbant adósságválság előtt csak a magas besorolású államkötvényeket vette figyelembe - igaz, ezzel nem volt gond egyetlen eurózónatag esetén sem.

A Financial Times Deutschland jelentése szerint Jean-Claude Trichet szintén arra figyelmeztetett, hogy az ECB nem fogja elfogadni a görög kötvényeket, ha az ország arra kéri befektetőit, hogy önként hosszabbítsák meg követeléseik - azaz a görög állampapírok - törlesztésének határidejét. Mindez azt jelenti, hogy a bankok nehezebben tudják majd erősíteni likviditásukat, ami az euró hátterét adó eurózóna pénzügyi helyzetének általános romlásához vezethet.

HOZZÁSZÓLÁSOK