Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök számára sokkal nagyobbá vált a közelgő parlamenti választások tétje - kezdi magyarországi tudósítását a Politico. Egy sor korrupciós vád merült fel pártjával kapcsolatban és a szakértők azt firtatják, vajon köze volt-e kormányának azokhoz a kiszivárgó hangfelvételekhez, amelyeken civil szervezetek vezetőit igyekeznek kínos kijelentésekre késztetni provokátorok.

Ezek az ügyek azt vetítik előre, hogy ha váratlanul veszítene a Fidesz, és a vádak igaznak bizonyulnak, akkor évekre rács mögé kerülhet az ország jelenlegi első embere - vélik az amerikai hírportál európai kiadásának szerkesztői. Kevesebb, mint két héttel a szavazás előtt Simicska Lajos, akit a Politico oligarchának minősít és a fideszes média keserű személyes csatát vív egymással.

Ügyek

Simicska, aki Orbán barátjából a nemezisévé vált olyan ügyeket prezentál a kormányzatot körülvevő korrupciókról, hogy ha igaznak bizonyulnak, akkor felboríthatják a közvélemény-kutatók előrejelzéseit a Fidesz kárára és büntetőügyeket vonhatnak maguk után. Eközben az Orbán Viktor ellenőrzése alatt álló média tovább folytatja kampányát, amely szerint gaz külső erők avatkoznak bele a magyar belügyekbe.

A civil szervezetek vezetőit provokáló, titokban felvett beszélgetések azonban visszaüthetnek, miután biztonsági szakértők felvetik a lehetőséget, hogy a magyar kormány illegálisan együttműködött külföldi csoportokkal vagy titkosszolgálatokkal a lejárató információk megszerzése érdekében - írja a portál.

Mozgósítana

A Politico ezután tájékoztatja olvasóit az elmúlt hetek ügyeiről, kezdve Semjén Zsolt svédországi vadászataival a civilekkel folytatott beszélgetések titkos felvételein át az uniós támogatás megdézsmálásával kapcsolatos FBI-vizsgálatig.

A portál végkövetkeztetése az, hogy Orbán Viktor nem változtatott kampánystratégiáján, továbbra is a civileket és Soros György magyar származású amerikai üzletembert támadja. Olyan láthatatlan ellenségeknek állítja be őket, amelyek ellen mozgósítania kell a társadalmat.

Megbocsáthatatlan

A kanadai Hungarian Free Press megbocsáthatatlan hibának tartaná, ha a balközép ellenzék nem tudná elhódítani Budapestet a kormánypárttól. Ezt a Republikon Intézet esélylatolgatására alapozzák, amely arra lyukad ki, hogy az ellenzék a fővárosban a legtöbb helyen a Jobbik nélkül is győzhet. Kiemelik a Budapest 1. választókerületet, mint a legjobb példát. Ebben az LMP, az MSZP-Párbeszéd és a Momentum jelöltje fej fej mellett áll. Ha hármójukból kettő visszalép a megmaradó jelölt javára, az megszerezheti a mandátumot.

Nem fogadják el

A magyar jobboldal egy része nem fogadná el, ha a kormánypárt vereségét, ahogy korábban sem fogadta el - idézte a Budapesten szerkesztett Budapest Beacon Gyurcsány Ferencet, a DK elnökét, aki egy választási fórumon beszélt. A volt kormányfő figyelmeztette a hatóságokat ezzel kapcsolatos felelősségükre.

Az internetes portál szerint ez a megjegyzés ugyan populistának látszik, ám nem teljesen alap nélküli. Orbán Viktor volt az első politikus Magyarországon, aki az általa kis különbséggel elvesztett 2002-es választás után megkérdőjelezte a végeredményt.

A szavazást követő hetekben vezető fideszes politikusok újraszámlálásról beszéltek és egy kis csoport lezárta az Erzsébet-hidat ugyanezt követelve. Az ötvenfős csoportot a rendőrség oszlatta fel, miközben számos demonstráló és rendőr megsérült - emlékeztetett a portál.

A fotó forrása: Shutterstock