Mi lesz, ha áprilisban veszít a Fidesz? - Külföldi visszhang

Az angol nyelvű sajtó lelkesen követi a magyarországi választási kampányt. A Politico a kiszivárogtatások csatájáról ír a kormánypártot érintő korrupciós botrányok, illetve a civil szervezetek provokálása kapcsán, egy Budapesten szerkesztett kiadvány Gyurcsány Ferenc DK-elnök vízióját ismerteti a választásokat követő erőszakhullámról.
Komócsin Sándor, 2018. március 27. kedd, 11:33
Fotó: Shutterstock

Orbán Viktor magyar miniszterelnök számára sokkal nagyobbá vált a közelgő parlamenti választások tétje - kezdi magyarországi tudósítását a Politico. Egy sor korrupciós vád merült fel pártjával kapcsolatban és a szakértők azt firtatják, vajon köze volt-e kormányának azokhoz a kiszivárgó hangfelvételekhez, amelyeken civil szervezetek vezetőit igyekeznek kínos kijelentésekre késztetni provokátorok.

Ezek az ügyek azt vetítik előre, hogy ha váratlanul veszítene a Fidesz, és a vádak igaznak bizonyulnak, akkor évekre rács mögé kerülhet az ország jelenlegi első embere - vélik az amerikai hírportál európai kiadásának szerkesztői. Kevesebb, mint két héttel a szavazás előtt Simicska Lajos, akit a Politico oligarchának minősít és a fideszes média keserű személyes csatát vív egymással.

Ügyek

Simicska, aki Orbán barátjából a nemezisévé vált olyan ügyeket prezentál a kormányzatot körülvevő korrupciókról, hogy ha igaznak bizonyulnak, akkor felboríthatják a közvélemény-kutatók előrejelzéseit a Fidesz kárára és büntetőügyeket vonhatnak maguk után. Eközben az Orbán Viktor ellenőrzése alatt álló média tovább folytatja kampányát, amely szerint gaz külső erők avatkoznak bele a magyar belügyekbe.

A civil szervezetek vezetőit provokáló, titokban felvett beszélgetések azonban visszaüthetnek, miután biztonsági szakértők felvetik a lehetőséget, hogy a magyar kormány illegálisan együttműködött külföldi csoportokkal vagy titkosszolgálatokkal a lejárató információk megszerzése érdekében - írja a portál.

Mozgósítana

A Politico ezután tájékoztatja olvasóit az elmúlt hetek ügyeiről, kezdve Semjén Zsolt svédországi vadászataival a civilekkel folytatott beszélgetések titkos felvételein át az uniós támogatás megdézsmálásával kapcsolatos FBI-vizsgálatig.

A portál végkövetkeztetése az, hogy Orbán Viktor nem változtatott kampánystratégiáján, továbbra is a civileket és Soros György magyar származású amerikai üzletembert támadja. Olyan láthatatlan ellenségeknek állítja be őket, amelyek ellen mozgósítania kell a társadalmat.

Megbocsáthatatlan

A kanadai Hungarian Free Press megbocsáthatatlan hibának tartaná, ha a balközép ellenzék nem tudná elhódítani Budapestet a kormánypárttól. Ezt a Republikon Intézet esélylatolgatására alapozzák, amely arra lyukad ki, hogy az ellenzék a fővárosban a legtöbb helyen a Jobbik nélkül is győzhet. Kiemelik a Budapest 1. választókerületet, mint a legjobb példát. Ebben az LMP, az MSZP-Párbeszéd és a Momentum jelöltje fej fej mellett áll. Ha hármójukból kettő visszalép a megmaradó jelölt javára, az megszerezheti a mandátumot.


Nem fogadják el

A magyar jobboldal egy része nem fogadná el, ha a kormánypárt vereségét, ahogy korábban sem fogadta el - idézte a Budapesten szerkesztett Budapest Beacon Gyurcsány Ferencet, a DK elnökét, aki egy választási fórumon beszélt. A volt kormányfő figyelmeztette a hatóságokat ezzel kapcsolatos felelősségükre.

Az internetes portál szerint ez a megjegyzés ugyan populistának látszik, ám nem teljesen alap nélküli. Orbán Viktor volt az első politikus Magyarországon, aki az általa kis különbséggel elvesztett 2002-es választás után megkérdőjelezte a végeredményt.

A szavazást követő hetekben vezető fideszes politikusok újraszámlálásról beszéltek és egy kis csoport lezárta az Erzsébet-hidat ugyanezt követelve. Az ötvenfős csoportot a rendőrség oszlatta fel, miközben számos demonstráló és rendőr megsérült - emlékeztetett a portál.

A fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix5, 2018.03.30 19:07

@zana:
"A fajgyűlölők felett bíróság ítélkezett"

A hozzád hasonló xenofíliás marhák fölött meg a saríja fog ítélkezni...
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.03.30 11:13

@zana:
Igen élt Vona Gábor az 1981-es merénylet idején, 3 éves volt. így van köze a pápa elleni merénylethez.
Szűköl a Fidesz, vonyít, hablatyol össze- vissza!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.03.30 11:06

Csak ámulok, visszatért a 30-as évek? Bayerzsóti európai keresztény fehér emberről gagyog, rezsibunkó bikanyak arról beszél, hogy Horthy óta nem volt ilyen jó vezetője az országnak mint Orbán.
A fajgyűlölők felett bíróság ítélkezett, Horthy működése cirka 600-700 ezer magyar életébe került, csak Dzsugasvili Józsefnek köszönhette, hogy nem állt bíróság elé, valószínű valami célja volt vele, amit aztán elvetett.
Szép jövő elé néz a náci bayerzsóti is meg Orbán is, ez nem is baj, de a nép is az már igen, mert hagyja magát az orránál fogva vezetni.
Az meg már vicces, hogy Vona Gábor nyakába akarják varrni a régesrégi pápa elleni merényletet. Élt már akkor? Mindjárt utánanézek.
A Fidesz nem érdemel irgalmat!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2018.03.29 22:27

@zana: Márpedig sokan voltak, akik azt mondták, hogy Hitler legnagyobb hibája a Szovjetunió megtámadása volt és ezen fog elbukni! Honnan tudták? Onnan, hogy ebbe a vállalkozásba már Napóleonnak is beletört a bicskája! Oroszországot nem lehet meghódítani!

A Szovjetunió szétesett, de Oroszország ma is nagyhatalom, nem szabad ellenségnek tekinteni, hanem normális kapcsolatokat kell tartani vele. Ezt nem veszik észre sokan az EU-ban és folyton Ukrajnát bujtogatják az oroszok ellen. Ez persze nem vezet sehova, legfeljebb az ukránok teljes megnyomorításához.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2018.03.29 18:54

@Demokrata Hungarofil: orbánia 2010 óta 40%-kal növelte az államadósságunkat!

Pedig dől az adópénz és az EU-pénz hozzájuk... a statisztikák szerint.
Pedig 2010 óta szinte nem is épült autópálya vagy egyéb inrastrukturális cucc állami pénzből.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html