Mi lesz Merkel sorsa a terrortámadás után?

A szakértők csak találgatják, hogy számottevően befolyásolja-e Angela Merkel kancellár újraválasztási esélyeit a berlini terrorakció. A szavazás még messze van, de a radikális, bevándorlóellenes ellenzék minden ilyen alkalmat felhasznál befolyása erősítésére.
Napi.hu, 2016. december 21. szerda, 15:50
Fotó: Reuters

A szakértőket rettenetes izgatja, hogy a 12 ember halálát és 48 ember sebesülését okozó berlini terrorakció hogyan befolyásolhatja a 2017. szeptemberi németországi parlamenti választások kimenetelét - írja a CNBC. A nagy mérkőzés előtti felállás rendkívül egyszerűnek tűnik.

Az egyik sarokban Angela Merkel kancellár áll, aki negyedszer igyekszik felhatalmazást kapni a kormányzásra, míg a másik sarokban az egyre duzzadó bevándorlóellenes, populista ellenzéki politikai erők melegítenek, élükön az Alternatíva Németországnak (AfD) párttal.

Hullámvölgy és sikerek

Merkel ugyan a választás egyértelmű esélyese, ám a bevándorlás kérdése kritikus probléma a számára. Megengedő álláspontja miatt az elmúlt két évben hullámvasútra kerültek népszerűségi mutatói. A 2015-ös nagy menekülthullám idején mélypontra kerültek, majd onnan valamelyest emelkedtek.

Eközben az AfD egymás után érte el sikereket a helyi választásokon, egyértelműen kőkemény menekültellenes álláspontjának köszönhetően. A párt népszerűsége bőven tíz százalék felett van, ami arra utal, hogy bekerülhet a parlamentbe. Ezzel a második világháború óta először jutna be a német törvényhozásba egy szélsőjobboldali politikai erő.

Reakciók

A karácsonyi vásár látogatói ellen intézett buszos terrortámadás után Merkel elismerte, hogy különösen nehéz lesz kezelni a problémát, ha bebizonyosodik, hogy az akciót egy bevándorló követte el. (Az első sajtóhírek arról szóltak, hogy egy februárban az országba érkezett pakisztáni férfi a merénylő, ezt követően az az információ szivárgott ki, hogy egy tunéziai férfit keresnek a hatóságok.)

Marcus Pretzell, az AfD politikusa nem fogta vissza magát twitterüzenetében. Mikor fog már visszavágni Németország a törvény minden szigorával? Mikor lesz már vége ennek az átkozott képmutatásnak? - tette fel költői kérdéseit. Szerinte a halottak hozzátartozói Merkel hibáztathatják tragédiájukért.

Nagy gond

A biztonság kérdése Merkel nagy gondja - rögzítette a nyilvánvalót Otso Iho biztonságpolitikai szakértő. Óvatosabb nála Ian Bond külpolitikai elemző, aki úgy látja: korai még megítélni, milyen hatással lehet Merkel újraválasztási esélyeire a karácsonyi merénylet.

Még nagyon sok idő van hátra a szavazásig, így a kormány bizonyíthatja, hogy képes válaszolni a terroristák jelentette veszélyre. Ha azonban további terrorakciók jönnek, különösen olyanok, amelyek elkövetői között menekültstátust kérő személyek is lesznek, akkor meg fog ugrani a bevándorlóellenes párt támogatottsága.

Volt figyelmeztetés

Ha igaznak bizonyulnak azok a sajtóértesülések, amelyek szerint a hatóságok kaptak figyelmeztetéseket azzal kapcsolatban, hogy támadások indulhatnak a karácsonyi vásárokban shoppingoló tömegek ellen, azt rossz pontként fogják elkönyvelni a választók.

Az biztos, hogy az USA külügyminisztériuma november végén arra figyelmeztette az amerikai polgárokat és az európai kormányokat, hogy az év végi ünnepek alatt aktivizálhatják magukat a terroristák, akik a karácsonyi bevásárlókat, az év végi ünnepi események résztvevőit vehetik célba.

Mi lehet a vége

Ha a német támadáshoz hozzávesszük az ankarai orosz nagykövet lelövését és az egyik zürichi minaretben kitört lövöldözést, akkor összességében az a kép alakulhat ki az emberekben, hogy Európa egyelőre nem találja a választ a bevándorlással együtt járó súlyos biztonsági problémára.

Nehéz azonban megjósolni mi lehet az emberek válasza erre a helyzetre. Logikus feltételezni, hogy olyan politikai erőket segítenek hatalomra, amelyek hagyományos konzervatív eszközöket kínálnak a gondra.

Ugyanakkor sokan látják úgy, hogy Merkel profitálhat abból az imázsából, miszerint újraválasztásával a folytonosságot kínálja a szavazóknak a bizonytalan időkben. Ezt támaszthatja alá, hogy az elmúlt évben ellépett korábbi megengedő menekültpolitikájától, és támogat számos szigorítást - köztük a nők arcát teljesen eltakaró fátyol használatának tilalmát - a bevándorlókkal szemben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2016.12.22 13:10

Németországnak és vele együtt Európának is elemi érdeke, hogy ezt a sötét némbert mielőbb kirúgják. Barbár migráns hordákkal, terrorsitsákkal árasztotta el Németországot, és vele együtt más európai országokat. Kártékony tetteit már csak Hitler borzalmaival lehet mérni. Takarodjon!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2016.12.22 13:00

Merkel ön és közveszélyes, hogy képzelte, hogy a csürhét magához édesgeti a többi EU-s ország határain keresztül, azokat meg se kérdezve, azért, hogy a közel keletiek levezethessék tulnépesedésük borzalmait, jó ez már régi gyakorlat volt, de látnia kellett volna komoly politikusként ennek pusztító hatásait. Rémisztő, hogy a felcsuti disznóól melől mindez jobban látszik mint az atomfizikusnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

halacska39, 2016.12.22 05:12

@krix: Jól el lesz majd Angéla baracskán a tolvaj fideszkomcsi köcsögökkel.:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2016.12.21 22:51

"Mi lesz Merkel sorsa a terrortámadás után?"

Az attól függ hány évet adnak 12 ember megöléséért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2016.12.21 16:55

Őszinte legyek, nem érdekel mi lesz a Merkellel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html