A szakértőket rettenetes izgatja, hogy a 12 ember halálát és 48 ember sebesülését okozó berlini terrorakció hogyan befolyásolhatja a 2017. szeptemberi németországi parlamenti választások kimenetelét - írja a CNBC. A nagy mérkőzés előtti felállás rendkívül egyszerűnek tűnik.

Az egyik sarokban Angela Merkel kancellár áll, aki negyedszer igyekszik felhatalmazást kapni a kormányzásra, míg a másik sarokban az egyre duzzadó bevándorlóellenes, populista ellenzéki politikai erők melegítenek, élükön az Alternatíva Németországnak (AfD) párttal.

Hullámvölgy és sikerek

Merkel ugyan a választás egyértelmű esélyese, ám a bevándorlás kérdése kritikus probléma a számára. Megengedő álláspontja miatt az elmúlt két évben hullámvasútra kerültek népszerűségi mutatói. A 2015-ös nagy menekülthullám idején mélypontra kerültek, majd onnan valamelyest emelkedtek.

Eközben az AfD egymás után érte el sikereket a helyi választásokon, egyértelműen kőkemény menekültellenes álláspontjának köszönhetően. A párt népszerűsége bőven tíz százalék felett van, ami arra utal, hogy bekerülhet a parlamentbe. Ezzel a második világháború óta először jutna be a német törvényhozásba egy szélsőjobboldali politikai erő.

Reakciók

A karácsonyi vásár látogatói ellen intézett buszos terrortámadás után Merkel elismerte, hogy különösen nehéz lesz kezelni a problémát, ha bebizonyosodik, hogy az akciót egy bevándorló követte el. (Az első sajtóhírek arról szóltak, hogy egy februárban az országba érkezett pakisztáni férfi a merénylő, ezt követően az az információ szivárgott ki, hogy egy tunéziai férfit keresnek a hatóságok.)

Marcus Pretzell, az AfD politikusa nem fogta vissza magát twitterüzenetében. Mikor fog már visszavágni Németország a törvény minden szigorával? Mikor lesz már vége ennek az átkozott képmutatásnak? - tette fel költői kérdéseit. Szerinte a halottak hozzátartozói Merkel hibáztathatják tragédiájukért.

Nagy gond

A biztonság kérdése Merkel nagy gondja - rögzítette a nyilvánvalót Otso Iho biztonságpolitikai szakértő. Óvatosabb nála Ian Bond külpolitikai elemző, aki úgy látja: korai még megítélni, milyen hatással lehet Merkel újraválasztási esélyeire a karácsonyi merénylet.

Még nagyon sok idő van hátra a szavazásig, így a kormány bizonyíthatja, hogy képes válaszolni a terroristák jelentette veszélyre. Ha azonban további terrorakciók jönnek, különösen olyanok, amelyek elkövetői között menekültstátust kérő személyek is lesznek, akkor meg fog ugrani a bevándorlóellenes párt támogatottsága.

Volt figyelmeztetés

Ha igaznak bizonyulnak azok a sajtóértesülések, amelyek szerint a hatóságok kaptak figyelmeztetéseket azzal kapcsolatban, hogy támadások indulhatnak a karácsonyi vásárokban shoppingoló tömegek ellen, azt rossz pontként fogják elkönyvelni a választók.

Az biztos, hogy az USA külügyminisztériuma november végén arra figyelmeztette az amerikai polgárokat és az európai kormányokat, hogy az év végi ünnepek alatt aktivizálhatják magukat a terroristák, akik a karácsonyi bevásárlókat, az év végi ünnepi események résztvevőit vehetik célba.

Mi lehet a vége

Ha a német támadáshoz hozzávesszük az ankarai orosz nagykövet lelövését és az egyik zürichi minaretben kitört lövöldözést, akkor összességében az a kép alakulhat ki az emberekben, hogy Európa egyelőre nem találja a választ a bevándorlással együtt járó súlyos biztonsági problémára.

Nehéz azonban megjósolni mi lehet az emberek válasza erre a helyzetre. Logikus feltételezni, hogy olyan politikai erőket segítenek hatalomra, amelyek hagyományos konzervatív eszközöket kínálnak a gondra.

Ugyanakkor sokan látják úgy, hogy Merkel profitálhat abból az imázsából, miszerint újraválasztásával a folytonosságot kínálja a szavazóknak a bizonytalan időkben. Ezt támaszthatja alá, hogy az elmúlt évben ellépett korábbi megengedő menekültpolitikájától, és támogat számos szigorítást - köztük a nők arcát teljesen eltakaró fátyol használatának tilalmát - a bevándorlókkal szemben.