Mi lesz most Észak-Koreával?

Észak-Koreával kapcsolatban minden választási lehetőség fennáll - jelentette ki Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet a világszervezet Biztonsági Tanácsának (BT) zárt ülése után.
Szász Péter, 2017. március 9. csütörtök, 07:23
Fotó: Reuters

"Nem racionális emberrel van dolgunk" - mondta a nagykövet Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőről, és elutasította azt a kínai felvetést, hogy egyidejűleg fel kellene függeszteni az amerikai-dél-koreai közös hadgyakorlatokat és az észak-koreai rakétakísérleteket. Hangsúlyozta egyúttal, hogy "valamilyen pozitív lépést kell látnunk Észak-Koreától, mielőtt egyáltalán komolyan vehetnénk" a vezetését. Emlékeztetett, hogy az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatot negyven éve minden esztendőben megrendezik, s erről minden évben értesítik Phenjant is - írja az MTI.

Az ENSZ-nagykövet "hihetetlen és felelőtlen arroganciának" nevezte Kim Dzsong Un megnyilvánulásait, s elmondta, hogy az új amerikai kormányzat éppen most tanácskozik arról, hogyan kezelje Észak-Koreát. "Minden megoldási lehetőség az asztalon van".

Észak-Korea a hétvégén négy ballisztikus rakétát lőtt fel, s ezek közül három a japán partok közelében csapódott a tengerbe. Washington és Tokió e rakétakísérletek miatt kérte hétfőn a BT összehívását. A testület kedden nyilatkozatban elítélte az észak-koreai rakétakísérleteket, s aggodalmát hangsúlyozta Phenjan "erősödő destabilizáló magatartása" miatt. Szerda reggel, még a BT ülésének megkezdése előtt az észak-koreai külügyminisztérium közleményt juttatott el António Guterres NATO-főtitkárhoz, s ebben arról írt, hogy "az atomtöltettel felszerelt, legyőzhetetlen Hvaszong rakétákkal porrá zúzza az agresszió és a provokáció bázisait".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2017.03.09 08:28

Addig rángatja a kisegér az oroszlán bajszát, amíg el nem fujják, hacsak nem kína sumák játékáról van szó (, mint furkósbotot tartja kína a háta mögött, mondván tudok én másként is beszélni veletek- USA-nak)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html