Mi történt Tokióban?

Nem változtatott monetáris politikáján a japán jegybank, de kedvezőbb képet vázolt fel a gazdaságról, amivel erősítette azon nézeteket, hogy a jövőben nem csökkenti, hanem emeli a kamatokat.
MTI, 2016. december 20. kedd, 09:02
Fotó: Reuters

A központi bank monetáris tanácsának kétnapos ülése után kedden kihirdetett döntés értelmében maradt a mínusz 0,1 százalékos betéti ráta, amelyet még januárban vezettek be azért, hogy a reálgazdaságba tereljék a kereskedelmi bankok pénzeszközeit. Nem változott az a cél sem, hogy a tízéves japán államkötvény hozamát tartsák a zéró szint körül.

A kamatalakító testület először ülésezett azóta, hogy a november 8-án tartott amerikai elnökválasztáson Donald Trump győzött, aminek egyik következményeként jelentősen gyengült a jen a dollárhoz képest. A jen gyengülése pedig a japán export fellendülését eredményezte.

A feltörekvő ázsiai gazdaságok keresletének erősödését és a japán feldolgozóipar élénkülését tükrözve a japán jegybank bizakodóbb hangvételt ütött meg.

A japán gazdaság továbbra is a mérsékelt növekedés útján halad. Az export fellendült, a magánfogyasztás nőtt, miközben a foglalkoztatottsági és a jövedelmi helyzet javult - mutatott rá a jegybank közleményében, jelezve ugyanakkor, hogy éberen figyeli a kilátásokat, tekintettel olyan esetleges kockázatokra, mint a kínai gazdasági növekedés lehetséges lassulása, vagy az amerikai politikai bizonytalanságok és a Nagy-Britannia európai uniós tagságának megszűnését (Brexit) övező problémák.

A japán jegybank múlt héten közzétett szokásos negyedéves gazdasági helyzetjelentése (Tankan) azt mutatta, hogy hat negyedév óta először javult az üzleti hangulat a feldolgozóiparban, mivel a jen gyengülése és a feltörekvő gazdaságok élénkülése a japán export bővülésének reményét keltette. A várakozások szerint a magasabb olajáraknak és a fogyasztások növekedésének köszönhetően emelkedésnek indulnak a fogyasztói árak, amelyek októberben már a nyolcadik egymást követő hónapban csökkentek. A július-szeptemberi időszakban az előző negyedévhez képest 0,3 százalékkal nőtt a fogyasztás.

A befektetők kedvezően fogadták a jegybanki döntéseket. Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,53 százalékkal, 19 494,53 pontra, egyéves csúcsra, míg a szélesebb körű Topix-index, amely az első szekcióban forgalmazott valamennyi részvényt magában foglalja, 0,21 százalékkal, 1552,36 pontra emelkedett zárásra. A bizakodást fokozta, hogy a jen kedden is gyengült a dollárhoz képest, több mint 1 százalékkal.

HOZZÁSZÓLÁSOK