Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Fed évente nyolc alkalommal állítja össze gazdasági hangulatjelentését a 12 regionális Fed illetékeseinek a mértékadó helyi gazdasági szereplőkkel lefolytatott interjúi alapján. Az augusztus közepétől október elejéig terjedő időszakot lefedő mostani jelentést a New York Fed állította össze. A 12 Fed-körzetből kilenc számolt be a mostani jelentésben a gazdasági aktivitásnak az előző jelentés szóhasználatával megegyező szerény/mérsékelt ütemű javulásáról. Két régió viszont a gazdasági aktivitás egyértelmű javulását jelezte, egy pedig romlását.

Az előző jelentés a 12 régióból tizenegynél jellemezte az gazdasági aktivitást szerény/mérsékelt növekedéssel, egynél pedig annak gyengüléséről számolt be. "A gazdasági szervezetek általában inkább optimisták rövid távú kilátásaikat illetően" - állapítja meg a mostani Bézs Könyv.

A gazdasági aktivitás javulásával párhuzamosan a munkaerő-piaci helyzet is az előző jelentés szóhasználatával megegyező módon valamivel "szorosabbá" vált. A mostani jelentés azonban már egyes régiókban is a munkaerőhiány első jeleiről számolt be, míg az előző jelentés csak bizonyos foglalkozási ágakban jelezte a kínálat szűkülését. A jelentés megjegyzi ugyanakkor, hogy a bérnövekedési nyomás továbbra is jellemzően inkább alacsony mint nem, bár "egyes helyeken már erősödik".

Az alacsony béremelkedési nyomást a gyenge inflációra vezeti vissza a Fed, megjegyezve, hogy "az árak meglehetősen stabilnak bizonyultak" a vizsgált időszakban. A lakossági kiadások a vizsgált időszakban növekedtek, elsősorban az autóvásárlásoknak köszönhetően. Az előzőhöz hasonlóan a mostani jelentés is kedvező jelekről számolt be a lakó- és a kereskedelmi ingatlanok piacán.

A feldolgozóipar teljesítménye a mostani jelentésben is inkább gyengén alakult mint nem, ezt azonban az előző jelentéssel szemben a legtöbb gazdasági szereplő főként a dollár árfolyamának erősödésére vezette vissza. Az előző jelentésben viszont inkább az ázsiai, főként a kínai gazdasági növekedés lassulását nevezték meg a feldolgozóipar teljesítményének növekedését leginkább hátráltató tényezőként.

A pénzügyi szektor alapvetően bizakodó kilátásait illetően a mostani felmérés szerint, ami a hitelezési aktivitás javulásában is észlelhető volt.

Összességében tehát a gazdasági aktivitás némileg javult az előző jelentéshez képest a lakossági kiadások és az ingatlanpiaci forgalom növekedésének köszönhetően. Fékező erőként a feldolgozóipar valamivel gyengébb teljesítménye hatott.