Mi vár most Németországra?

Csaknem öthetes alkudozás után megbukott a Jamaica-koalició megalakítására tett négy-párti kísérlet, Németországra belpolitikai bizonytalanság vár - írta az InfoRádió.
Domokos László, 2017. november 20. hétfő, 07:38
Fotó: Pixabay

A szeptember 24-én tartott országos választás előtti nagykoalíció - Angela Merkel kancellárral az élen - ügyvezetőként hivatalban marad. Mint németországi tudósítónk, Vincze András jelenti, jelenleg három lehetőség adódhat: vagy mégiscsak újraéleszthető a kereszténypártokból és szociáldemokratákból a nagykoalíció, vagy az államfő kisebbségi kormány megalakításával bízza meg Angela Merkelt, vagy pedig hamarosan új választást írnak ki - írta a portál.

Néhány perccel éjfél előtt a Szabaddemokrata Párt elnöke kilépett a Jamaica-koalíció létrehozásáról tárgyaló felek ülésterméből és bejelentette, hogy nem folytatja a tanácskozásokat, mert - így Christian Lindner - jobb nem kormányozni, mint rosszul kormányozni.

Vasárnap még úgy nézett ki, hogy végül sikerül életre hívni országos szinten is a Jamaica-koaliciót, amely már két tartományban, a Saar-Vidéken valamint Schleswig-Holsteinben is járható kiutat jelentett a patt-helyzetből.

Angela Merkel igencsak sajnálatosnak nevezte a szabaddemokraták döntését és közölte, hogy a nap folyamán tájékoztatja Frank Walter Steinmeiert államfőt és ügyvezető kancellárként intézi majd ebben a nehéz időben Németország államügyeit.

A tárgyalásokon résztvevő Zöldpárt egyik vezetője, Reinhard Bütikofer úgy vélte, hogy a szabaddemokraták elnöke - úgymond- populista agitációba kezdett, ahelyett hogy politikai felelősségtudatról tett volna tanúságot.

A német ipar és kereskedelmi kamara elnöke, Eric Schweitzer megdöbbenéssel nyilatkozott a Jamaica-koalíció megalakításáról kezdett tárgyalások kudarcáról, és arra figyelmeztette a gazdasági vezetőket, hogy bizonytalan idők elé néznek.

Noha a hajnali órákban számtalanszor felmerült az új választás lehetősége, ezt azonban a német alkotmány igencsak szigorú feltételekhez köti. Emiatt nem lehet kizárni, hogy Angela Merkel újabb kísérletet tesz a nagykoalíció újraélesztésére, annak ellenére, hogy a Szociáldemokrata Párt élén álló Martin Schulz még vasárnap is elzárkózott ez elől és ő is inkább az újabb választás megtartásában látta a kiutat a jelenlegi patt-helyzetből.

További lehetőség még, hogy az alkotmány értelmében az államfő megbízza a kancellárt kisebbségi kormánykoalíció megalakításával, amit még a szeptember 24-i választás kimenetelét követően éppen Angela Merkel zárt ki, rámutatva arra, hogy stabil kormány élén akarja vezetni Németországot és nem szeretne minden törvény megszavazásánál valamelyik ellenzéki párttól függni.

Tudósítók azonban egy újabb országos választás megtartásától sem várnak lényeges eltolódást a parlamenti mandátumok terén, ugyanis a legfrissebb felmérésekből is az derül ki, hogy két párti koalícióra csakis a keresztények és a szociáldemokraták együttműködése révén mutatkozik remény.

Címlapkép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2017.11.20 08:19

Jamaica a jamaicaiake!

Szerintem több esélye van az új választásoknak, viszont a CDU és az SPD is további mandátumokat fog veszteni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html