Mibe kerül egy nemzet - a skót függetlenség ára

A skótok többsége főként azért szavazott 2014-ben arra, hogy országuk maradjon az Egyesült Királyság része, mert tartottak a függetlenné válás gazdasági hatásaitól. Ez a brexit után kevésbé fontos kérdés, ami nem jelenti azt, hogy például a pénzügyi függetlenség megteremtése ne okozna nagy gondot.
Komócsin Sándor, 2020. szeptember 5. szombat, 19:04
Fotó: Pixabay

A jelenlegi közvélemény-kutatási adatok szerint, ha most vasárnap tartanának egy függetlenségi népszavazást Skóciában, akkor simán többségben lennének azok, akik az ország kilépését támogatnák azzal szemben, hogy Skócia az Egyesült Királyság tagállama maradjon. A 2014-es népszavazáson 55-45 százalékos arányban a maradáspártiak győztek, főként azért, mert tartottak a kilépés gazdasági következményeitől. A brexit nyomán ez már nem olyan súlyú kérdés, mint korábban és a 2016. júniusi brit függetlenségi referendumon a skótok meggyőző többsége az EU-ban maradás mellé tette az X-et.

Ezzel együtt az esetleges függetlenné válást követő gazdasági problémák enyhén szólva nem illantak el egy csapásra - írja a friss statisztikai adatokat elemző cikkében Larry Elliott, a Guardian publicistája. A kiindulópont a következő: a skót költségvetés hiánya a GDP 8,6 százaléka szemben az Egyesült Királyság 2,5 százalékos adatával. Ezt értelmezhetjük úgy, hogy a brit gazdaság szponzorálja Skóciát, illetve úgy, hogy a brit költségvetés csak visszaadja annak a haszonnak egy részét, amit az északi-tengeri - azaz skóciai - nyersolajbányászat adóztatásával lefölöz.

Négy lehetőség

A függetlenség híveinek világossá kell tenniük, milyen makrogazdasági politikát akarnak folytatni, miután legalább annyi példa van sikeres kicsi országra (Skócia lakossága ötmillió), mint sikertelenre. Mindennek az alapja a monetáris politika, amit elvileg négy-, gyakorlatilag háromféleképpen oldhatna meg a függetlenné váló Skócia. Az első lehetőség, hogy az ország tovább használja az angol fontot. Ezt sok ország csinálja az amerikai dollárral. Hátránya, hogy a Bank of England (BoE) határozná meg a kamatokat, függetlenül attól, mi lenne jó a skótoknak.

David Cameron korábbi miniszterelnök, nyilván annak érdekében,hogy nyomást gyakoroljon a szavazókra, 2014-ben kizárta, hogy az Európai Központi Bank mintájára mindkét ország képviseltesse magát a BoE vezetésében, és így a mindenkori skót vezetés beleszólást kapjon a brit monetáris politikába. Boris Johnson jelenlegi kormányfő nyilván ugyanígy viselkedne.

Euró és skót forint

A második lehetőség, hogy a kilépés után kisvártatva nem csupán az EU-ba, hanem az eurózónába is bejelentkezik az ország, azaz bevezeti az eurót. Ezzel minden maradványát felszámolná annak, hogy Anglia vazallus állama, viszont innentől kezdve a frankfurti európai jegybank határozná meg a Skóciára is érvényes kamatpolitikát, továbbá a monetáris unióba nem lehet csak úgy belépni. Például a 8,6 százalékos költségvetési deficit kizáró ok.

A harmadik lehetőség a saját jegybank alapítása, és ezzel a saját valuta kibocsátása. Ez lenne az igazi függetlenség - independence means independence -, ám ez sem lenne ingyen. A legfőbb költség, hogy egy új államot be kellene vezetni a nemzetközi pénzpiacokra, ki kellene alakítani a befektetőkben róla egy lehetőleg kedvező képet, aminek ára van. Ehhez ugyanis egy ideig a gazdaságilag indokoltnál magasabb kamatokat kellene kínálni az új valutára és szigorú költségvetést kellene folytatni, azaz alacsonyan kellene tartani a hiányt.

Túl nagy kockázat

Végül elvileg ez utóbbit elvileg párosíthatnák az úgynevezett modern monetáris politikával (Modern Monetary Theory), amely szerint egy olyan országnak, amelynek van saját jegybankja és nincs teljes foglalkoztatottság a gazdaságában, nem kell a költségvetési hiánnyal törődniük, nyugodtan nyomtathatják a pénzt, amíg nem kezd el növekedni az infláció. Az elmélet bírálói szerint ez rövid út a hiperinflációhoz, és mivel sehol nem próbálták ki, nem lehet tudni, működne-e az MMT vagy sem.

A Guradian publicistája szerint a túlságosan nagy kockázat miatt nem vállalná be alkalmazását a frissen függetlenné váló Skócia első kormánya. Amennyit erről tudni lehet, úgy tűnik, hogy a Skót Nemzeti Párt, amely várhatóan kivezetné Skóciát az Egyesült Királyságból, a font megtartását részesítené előnyben. Végül is ez nem hátráltatná a fő célt: Skócia visszalépését az Európai Unióba.

Morgolódás kezdődhet
Boris Johnson brit miniszerelnökre igen rázós év vége várhat - véli Michael Geary washingtoni történész professzor. Bár a szigetországban a közbeszédnek még mindig a koronavírus a fő témája, háttérbe szorítva a brexittárgylásokat London és Brüsszel között, az új brit-EU kereskedelmi szerződés megkötése nagyon távolinak tűnik. Az uniós oldalon sokan azt gyanítják, hogy Johnson nem akar egyezséget, amivel az év végén létrejönne az Egyesült Királyság teljes elszakadása az EU-tól, a Kereskedelmi Világszervezet szabályai szerinti vámhatárt húzva a az unió és az Egyesült Királyság közé. Puha brexit pártján álló konzervatívok még remélik, hogy lesz valamilyen egyezség, amivel elkerülhetők a szakítás súlyos gazdasági következményei.

A járvány és a brexit kezelése azonban olyan kihívások, amelyek súlyosan rombolhatják a kormányfő imázsát. Az előbbivel kapcsolatban számos hibája nyomán már rájöhettek a britek, hogy nem az a politikai csodagyerek, akinek karrierje alapján - újságíróból lett parlamenti képviselő, London polgármestere és miniszterelnök -, sokan látták. A tárgyalások során pedig kiderülhet az is, hogy nincs valódi, életképes víziója az Egyesült Királyság jövőjéről a függetlenné válás után. A két ügy nyomán az év végével morgolódás kezdődhet pártjában a politikájával és a személyével szemben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darquan, 2020.09.08 08:14

@nandras51: a skótok problémája ugyanaz, mint a briteknek az únióval. sőt, még rosszabb.
eléggé összenőttek már. csak míg a britek az únióval 40+ évig, addig a skótok esetében több száz évről van szó. ezt nem lehet sehogy sem elvágni, pláne hogy gyakorlatilag teljesen alárendelték magukat az angoloknak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nandras51, 2020.09.08 07:43

Egyrészt Skócia nem kizárólag az olajból él. Másrészt ha az olajuk hasznát nem fölözi le a királyság, akkor simán kisebb lehet a hiányuk, tehát megfelelnének az euro követelményeinek. ÉN kilépnék a helyükben. Az uniónak meg simán föl kéne őket vennie, mivel akaratuk ellenére rángatták ki őket onnan.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.09.06 12:34

@flydomi: :D Ja.
"Miert vagy meglepodve?"
Nem vagyok, és tudom, hogy feleslegesen írom és mondom bárhol, csak kikívánkozik belőlem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

flydomi, 2020.09.06 12:20

@europeer:
Miert vagy meglepodve?
Az emberiseg a legnagyobb vegbeltermek a vilagon.Eleg a tortenelmet atnezni.Mindig a nacista fasiszta hatalomvagy az,amit ezt a vegbeltermeket akart.Masok felett uralkodni,kinyirni-zsarolni,-nyomorba donteni,stb,stb egymast.Tipikus illibsi fasiszta nacista eszme.Mindegy,hogy ez egy nemzeten belul tortenik,vagy az egyik nemzet csinalja a masik nemzetel.Megmaradnak a beteges elmerottyant gondolkodasmodok ebben a vegbeltermeknek nevezett emberisegben.
De hal istenek,idovel kinyirja magat ez a vegbeltermek.
Sajnos az evolucionak ez a termeke egy zsakutca.
A tudomanyos-technikai dolgokat egymas ellen forditjuk.A politikai-vallasi-faji maszlagot is erdemes megejteni,amivel egyes elmerottyant hazaarulo kevert faju miniszterek kampanyolnak.(lasd:orban,boris,lukaseggo,stb,stb,es termeszetesen a nagy elodok,akikre felnez Orban papa:hitler,sztalin,horty,akik sajat nepuket is irtottak)
Einstein megmondta:a termeszet okos volt,mert egy "borton" bolygot alkotot eme nemes vegbeltermeknek,amit nem tud elhagyni,igy a nagy vilagrend kiepitese eme xargolyora lehetseges csak,amit csillagaszati szemszogbol nezve,jo,ha 3 masodpercet elt is az univerzumban ez a vegbeltermek. :))
Mert hamarosan zero lesz szamara. :))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Suzywong, 2020.09.06 11:22

skócia az olajból él, és nagyon rosszkor volt a 2014 es népszavazás a függetlenségről, mert épp előtte zuhant le az olajár.

ez pedig megijesztette a skótokat, úgy gondolták, hogy ha az olajár ilyen ingatag, akkor biztonságosabb a nagy ország részének maradni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html