Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogann török államfő katonai, titkosszolgálati és energetikai megállapodást kötött, ami talán a két vezető helyzetéről mondja a legtöbbet - derül ki a BBC értékeléséről. Négy közös problémával küszködnek.

Mindketten elszigeteltnek érzik magukat, mindketten erősítik autoriter rendszerüket, mindkettőjüknek egyre feszültebb a viszonya az USA-val és mindkettőjüknek stratégiai céljaik vannak Szíriával. Ezek alapján mindkét vezető érdeke, hogy megállapodjanak egymással.

Fordulat

Ennek érdekében meglehetősen gyorsan fordítottak rossz viszonyukon ahhoz képest, hogy az orosz harci gép Törökország feletti tavaly novemberi lelövése után Moszkva még szankciókat vezetett be déli szomszédjával szemben.

A változást gyorsította, hogy a török puccskísérletet követő tisztogatás miatt megromlott Ankara és Washington viszonya, illetve hogy a török hadsereg aktív szerepet vállalt a szíriai polgárháborúban.

Ugyanakkor Törökország továbbra is a NATO egyik stratégiailag kiemelkedő partnere. Ezért aztán érdekes kérdés, hogy milyen méllyé válhat az orosz és a török vezetés titkosszolgálati és katonai együttműködése.

Áramlat

Ami az energetika kapcsolatokat illeti: felmelegítették a török áramlat névre hallgató gázvezeték tervét. Putyin 2014-ben jelentette be az Oroszországot és Törökországot a Fekete-tenger alatt összekötő csőkígyó tervét, ám azóta nem történt előrelépés az ügyben.

Ezt megelőzően hiúsult meg a déli áramlat lehetősége, miután az uniós szabályokkal nem fért össze, hogy a szintén a tenger fenekén vezetett gázvezeték, amely Bulgáriában ért volna partot, és a benne áramló gáz egy tulajdonos (a Gazprom) kezében legyen.

A Gazprom közleménye szerint az török áramlat 660 kilométeren át a régi nyomvonalat követi, majd délre fordulva 250 kilométeres szakasszal éri el Törökországot. Két csőkígyót fektetnek le, amelyről Putyin törökországi látogatása idején írt alá szándéknyilatkozatot az orosz gázcég és török partnerre, a Botas. Ez csak Törökországnak szállít majd gázt, évente maximum 15,75 milliárd köbmétert.