Miért csökken a japán termékek iránti kereslet?

A japán kormány rontotta a folyó pénzügyi évre vonatkozó GDP-növekedési előrejelzését hétfőn elsősorban amiatt, hogy a vártnál kevésbé nő az export - írta az MTI a Reutersre hivatkozva.
Domokos Erika, 2019. július 29. hétfő, 12:38
Fotó: Pixabay

A kormány azzal számol, hogy a március végével záródó folyó pénzügyi évben a hazai össztermék 0,9 százalékkal nő az eddig várt 1,3 százalékos bővülés helyett. A kormány ugyancsak hétfőn közölt várakozása szerint a 2020 áprilisában induló pénzügyi évben a gazdaság 1,2 százalékkal nő.

Megfigyelők szerint túlzó a kormány derűlátása, szakértők egy jelentős része szerint ugyanis idén és jövőre egyaránt csupán 0,5 százalékkal nőhet a japán GDP.

A japán gazdaság 2,2 százalékkal bővült az első negyedévben éves összevetésben.

A januári előrejelzéséhez képest a kormány azért rontotta GDP-növekedési becslését, mert a várt 3 százalék helyett idén csupán 0,5 százalékkal nő az export, ami a gazdaság egyik fő hajtóereje.

Júniusban Japán exportja már a hetedik egymást követő hónapban csökkent, a kivitel 6,7 százalékkal zsugorodott. A japán termékek legnagyobb felvevő piaca Kína, amelynek viszont lassul a gazdasági növekedése - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK