Miért drágulnak az élelmiszerek? Itt a válasz

Egész Európára, így Magyarországra is jellemzőek azok a tényezők, amelyek Szlovákiában az élelmiszerek drágulásához vezettek.
Barabás Júlia, 2018. október 23. kedd, 12:51
Fotó: Shutterstock

A szlovákiai gazdáknak idén a szokásosnál is több gondot okozott a kegyetlen szárazság - írta a pozsonyi Új Szó. Az ország több régiójában 50-70 százalékkal kevesebb csapadék hullott a korábbi években mértnél.

A legutóbbi becslések szerint a szárazság és hőség okozta károk értéke Szlovákiában meghaladja a 100 millió eurót. Az aszálykárok azonban nem csupán a szlovákiai gazdáknak okoznak fejtörést. A szomszédos Ausztriában például 210 millió eurós kiesésről szólnak a hírek.

Mivel a közös európai piacon vagyunk, az alaptermények árát a Szlovákiát sújtó aszálytól függetlenül a globális piac határozza meg - mondta a hírportálnak Csicsai Gábor földművelésügyi államtitkár. Az alaptermények felvásárlási árai ugyan 10-15 százalékkal nőttek, ám ezek aránya az élelmiszeripari termékek árában csak 50 százalék. Így az élelmiszerek fogyasztói árára nagyobb befolyása van az energiaáraknak, a béreknek vagy az üzletláncok nyereségkulcsának.

A fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK