Miért jobb Magyarországon vásárolni, mint a szomszédban?

Naponta figyelik a szlovákok az euró, illetve a forint, a zloty és a cseh korona árfolyamának alakulását, mert ettől függően érdemes átruccanniuk valamelyik szomszédos országba bevásárolni.
Barabás Júlia, 2017. december 12. kedd, 18:06
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Régiónkban még mindig a szlovákiai kereskedők veszik ki a legtöbb pénzt a vásárlók tárcájából - írta az Új Szó annak kapcsán, hogy a múlt héten a magyar valuta 315 forint/eurós árfolyammal idei leggyengébb árfolyamát érte el. A szomszédos országok üzletei már korántsem olyan vonzók a szlovákiai vásárlóknak, mint korábban, mert átlagosan enyhén gyengült az euró a cseh koronával, a lengyel zlotyval és a forinttal szemben.

Szakértők szerint azoknak, akik nem laknak messze az országhatártól, még mindig megéri külföldön vásárolni. Az élelmiszer továbbra is Szlovákiában a legdrágább. Magyarországon és Csehországban ehhez átlagosan kilenc százalékkal olcsóbban juthatunk hozzá, Lengyelországban pedig csaknem a harmadával alacsonyabbak az árak - mondta Jana Glasová, a Postabank elemzője.

Szlovákiában jelenleg nagyjából hat százalékkal drágábbak az élelmiszerek, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor a vaj, a tojás és a sertéshús ára ennél jóval nagyobb ütemben nőtt. A klasszikus negyedkilós vaj ára például az őszi hónapokra meghaladta a két eurót. A tojás 37 százalékkal kerül többe a tavalyinál Az előzetes hírek szerint idén drágább lesz a karácsonyi hal is. Míg tavaly egy kilogrammnyi élő ponty ára nagyjából 3,70 és 3,90 euró között mozgott, idén ez meghaladhatja a négy eurót.

A nyitókép forrása: Szabó Dániel/Napi.hu

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hedviga, 2017.12.12 19:58

Azért jobb vásárolni Magyarországon, mint a szomszédban, ............mert itt még nem lőnek, mint Ukrajnában.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kabainetk@freemail.hu, 2017.12.12 19:33

@tarosPifta: És dohányárut meg sört, és Tatra Tea-t, és csaptelepet, és még egy sor mindent. Például gyógyszert. Iskolába bevihető, 48 szemes, láz-fájdalom-görcs-gyógyszer másfél ojró. Az összes lány erre jár rá.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarosPifta, 2017.12.12 18:21

Mi már évek óta a Komarno-i Kauflandban vásárolunk, mert jobb minőségű áru vannak és olcsóbb is. Egyébként már az itteni OBI áruház kínálatával konkuráló áruházba is érdemes akár egy porcelán mosdótálért átmenni, mert 5000 huffal olcsóbb. Egy fém bejárati ajtó 8000 huffal, akció nélkül. Az ajtó akcióval 12 000 huffal volt olcsóbb.
Szebb, frissebb áru van élelmiszerekben, és olcsóbban. Ott miért lehet ez?
Egyébként nem kell pénzt átváltani ha nincs euró, mert lehet forintba és kártyával is fizetni. A boltban ki van írva a váltás összege, ki kell számolni, melyik éri meg jobban.
Általában a bolti váltás is jobban megéri, mintha bankban vagy váltóknál vennénk eurót.
Akinek meg van ajrós kártyája, az meg qrva jól jár.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html