Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság cikke

Lapunk érdeklődésére az idei részvételről a kormányszóvivői iroda azt a tájékoztatást adta, hogy "a budapesti Nabucco-csúcs és a gazdasági világválság magyarországi hatásaival foglalkozó rendkívüli ülésnap a parlamentben nem teszi lehetővé, hogy az előző évek szokásától eltérően a magyar miniszterelnök is részt vegyen a davosi Világgazdasági Fórumon".


Egy ilyen fórum, ahol kötetlen módon találkoznak a világ politikacsinálói és a gazdaság legfontosabb szereplői, továbbra is az év különleges eseményének számít, ahol érdemes volna a magyaroknak is megjelenni - vélik ugyanakkor a Napi által megkérdezett szakértők. Sok mindent elárul egy országról, ha egy ilyen rendezvényre nem küld hivatalosan senkit sem - mondta lapunknak Losoncz Miklós, a GKI Zrt. kutatásvezetője -, már az is rossz üzenet, ha túlságosan alacsony szinten képviselteti magát egy állam. A személyes megjelenésnek sok előnye van: a kapcsolatépítésen túl új megközelítések is megismerhetőek, válság idején különösen hasznos lehet a puszta brainstorming (ötletroham) is, nem szólva a nyilvánosság kizárásával zajló számtalan találkozóról, amelyeken fontos háttérmunka is folyik.


A világgazdasági válság lefolyása még nem prognosztizálható, tisztázatlanok és hiányosak a kezelési receptek is; egyelőre nincs remény a megoldásra, ezért nem várok sokat az idei davosi találkozótól - fogalmazott Rácz Margit, az MTA Világgazdasági Kutatóintézete (VKI) kutatója. Szerinte sokatmondó, hogy az Egyesült Államok alulreprezentált a most kezdődő eseményen. Jelenleg ugyanis a világ elsősorban az amerikai adminisztráció hatékony válságkezelésére vár; ha az USA gazdaságának mélyrepülése kisebb lenne, az a világ egésze számára könnyebb válságkezelést biztosítana. A szakember szerint azért sem nagy baj, hogy Magyarország idén távol marad Davostól, mert az utóbbi években a magyar gazdaság fejlődése és problémái meglehetősen eltértek a világétól. Ezzel együtt nem volna rossz egy néhány főből álló magyar küldöttség - árnyalja a képet Rácz, aki szerint bármennyire drága a davosi megjelenés, a folyosói beszélgetések különösen hasznosak lehetnek.


A Richter Gedeont is azok közé a vállalatok közé sorolta a davosi fórumon prezentált százas listáján a Boston Consulting Group, amelyek kihívóként léphetnek fel a világ vezető multinacionális vállalataival szemben a feltörekvő országokból. Az idén új szereplőként felkerült gyógyszergyártó az egyedüli magyar cég a listán, melynek szereplőiről a tanácsadó cég úgy tartja: egy mai multi helyére léphetnek, ha azt elsöpri a globális válság.

További részletek a Napi Gazdaság mai számában.