Vlagyimir Putyin orosz államfő budapesti vizitje másról árulkodik, mint két évvel ezelőtti látogatása - derül ki a politico.eu cikkéből. Akkor a Nyugat és Oroszország viszonyának 2014-es súlyos megromlása után először jutott el egy európai uniós tagállamba, ami azt bizonyította, hogy ki tudott törni elszigeteltségéből.

Mostani találkozója Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel része a Kreml új Európa-stratégiájának, amelyet arra alapoznak, hogy Donald Trump amerikai elnöki beiktatása más helyzetet teremtett Oroszország és az Európai Unió viszonyában is.

Számítások

A Kreml két szempontból, szimbolikus és politikai értéke alapján tartja fontosnak Putyin magyarországi utazását. Az orosz elnök bizonyítani akarja népének, hogy Oroszország világhatalom. Miközben az orosz vezetés abban bízik, hogy mind az új amerikai adminisztrációval, mind az európai országok kormányaival javíthatja viszonyát, fontos, hogy máris bizonyítsák: Putyin nem pária, akit sehol sem fogadnak.

Budapest azon néhány európai uniós főváros közé tartozik, ahol az orosz államfő jól érezheti magát és Orbán személyében egy olyan kollégájával találkozhat, aki osztja világszemléletének egyes elemit - véli Dmitrij Trenyin, a moszkvai Cagnegie központ igazgatója.

A nagy kérdés

A Orbán-Putyin találkozó hivatalos napirendje számos pontot tartalmaz, kezdve a paksi bővítéstől a hosszú távú gázszállítási szerződés ügyéig, ám Putyinnak és népes kísérletének egyetlen fő célja van: világossá tenni és megerősíteni Orbán ellenállását az Oroszország elleni uniós szankciókkal szemben.

Az oroszok azt remélik, hogy a magyar kormányfő nem csupán szavakban fog fellépni a gazdasági kapcsolatok korlátozása ellen - mondja Deák András, az MTA Világgazdasági Intézetének vezető kutatója. Szükségük van egy európai országra, amely megteszi a szankciók visszavonásához vezető úton az első lépést. A nagy kérdés az, hogy Orbán hajlandó-e ennek a szerepnek az eljátszására.

Csak beszélnek, nem harapnak

Orbán és a szankciókkal szemben szintén szkeptikus ciprusi, görög és olasz vezetők ugyan szóvá teszik kifogásaikat az európai uniós fórumokon, ám nem próbálkoztak meg azzal, hogy vétójukkal blokkolják azok meghosszabbítását. Ebben minden bizonnyal szerepe van annak, hogy Németország határozottan a korlátozások fenntartása mellett van.

Moszkva azonban abban bízik, hogy Trump elnöki beiktatása új helyzetet teremthet. Miután az USA felől gyengébb nyomás nehezedik Európára a szankciók fenntartása érdekében, néhány uniós tagország úgy érezheti, hogy keményebben léphet fel azok feloldása érdekében.

Még jobb lenne a Kremlnek, ha a washingtoni adminisztráció enyhítené saját korlátozásait, mert akkor nehéz lenne fenntartani az Oroszországgal szembeni európai egységet.

Ideges szomszédok

A politico emlékeztet rá, hogy Magyarország szomszédai erősen figyelik Budapest és Moszkva barátkozását. Reméljük, hogy a Magyarország és Oroszország közti kétoldalú tárgyalások nem feledtetik el a szomszédos baráti magyar vezetéssel, hogy az Ukrajna elleni agresszió elkövetőinek viselniük kell a felelősséget tetteikért - idézi a hírportál Ivanna Klympush-Tsintsadzét, Ukrajna euroatlanti ügyekért felelős miniszterelnök-helyettesét.

Az értékeket nem kellene beáldozni az üzleti és gazdasági érdekek érvényesítésének oltárán - teszi hozzá. A magyar kormánytisztviselők természetesen továbbra is elítélik például a Krím orosz beolvasztását, ám úgy vélik, hogy az uniós szankciók nem hozhatnak valódi megoldást az ukrán válságra.