Még jelentősen elmarad Németországban a 2015 óta érkezett menekültek foglalkoztatási aránya más EU-tagállamokétól. A szövetségi munkaügyi hivatal (BA) kutatóintézetének (IAB) szakértője, Herbert Brückner a Rheinische Post című lapnak elmondta, hogy az idén márciusban felvett adatok szerint a 2015 óta érkezett menekültek közül minden negyediknek van munkája, és nagyjából minden ötödik dolgozik teljes állásban - áll a portál szemléjében.

A kilátások már jobbak: a munkavállaló menekültek aránya várhatóan tovább emelkedik majd, az intézet becslése szerint az év végéig havonta 8500-10000 fővel. Leginkább a nyelvtudás hiánya jelenti a problémát: az IAB korábban előrejelzése szerint a munkaerőpiaci belépés utáni első évben a menekültek csupán 10 százaléka talál munkát. De a nyelvtudás erősödésével és a képzettségi szint emelkedésével aztán a foglalkoztatottsági arány folyamatosan javul, 5 év alatt 50 százalékra, 15 év alatt 70 százalékra emelkedhet.

leginkább a pakisztáni menekültek sikeresek a német munkaerőpiacon, körükben 40 százalékos a foglalkoztatottság. Magas a foglalkoztatottság a nigériai és az iráni menekülteknél is. A legnagyobb tömegben érkezett szírek közül viszont csak 20 százalék talált munkát.

Harmaduk időszakosan dolgozik, munkaerő-kölcsönző cég alkalmazásában, míg a vendéglátásban és a szolgáltató cégeknél 11 százalékuk dolgozik. Főként takarító, szállítmányozási vagy vagyonvédelmi, biztonsági cégeknél helyezkedtek el.

A fotó forrása: John MacDougall/AFP.