Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Angelino Alfano és Thomas de Maiziere a levelet Frans Timmermansnak, az Európai Bizottság alelnökének és Dimitrisz Avramopulosz migrációs és belügyi biztosnak címezte.

A közös olasz-német levél tartalmát nem hozták nyilvánosságra, az olasz napilapok vasárnapi értesülései szerint azonban a belügyminiszteri kezdeményezés több javaslatot tartalmaz az EU-ba tartó migráció kezelésére. Alfano és de Maiziere a migránsok közös, európai szintű regisztrációját szorgalmazza egy európai menekültügyi hivatal felállításával, amely a már létező Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) megerősítését jelentheti munkatársakkal, irodákkal és főleg forrásokkal.

Hasonlóképpen az európai határellenőrzésért felelős Frontex ügynökség katonái a közös európai "határőrség" szerepét kapnák. A menekültek befogadása európai kritériumok szerint történne, vagyis minden tagállamnak hasonló feltételek szerint kellene különbséget tennie menekült és gazdasági bevándorló között.

A menekültek elhelyezése független lenne a belépő országtól, vagyis az olasz és német belügyminiszter a dublini rendelet módosítását javasolja, amely a menedékjog iránti kérelem beadását ahhoz az európai tagállamhoz köti, amelybe a bevándorló elsőként lépett be az EU-ba. A levél szerint a menekültek európai elhelyezése előre megszabott éves kvóták szerint történne.

A javaslatok között szerepel az is, hogy a menekülteket egyenesen hazájukban vagy a tranzitországokban regisztrálnák, tehát még mielőtt belépnének az EU-ba. Ezenkívül európai szintű visszatoloncolási rendszert javasolnak az EU-ba belépett, de menedékkérelemre nem jogosult személyek kiutasítására.

Róma és Berlin "egységes a migránskérdésben" - írta a Corriere della Sera. Az olasz napilap úgy tudja, hogy a levélben szó van a migráció kezelése katonai és pénzügyi költségeinek európai megosztásáról, valamint egy közös európai külpolitikáról is a bevándorlás területén. A Corriere szerint a becsvágyó levél a schengeni övezet mozgásszabadságát kívánja megmenteni. A La Repubblica úgy látja, hogy Berlin és Róma levele elsősorban Törökországnak szól a hétfőn kezdődő EU-Törökország csúcstalálkozó előtt.