Migrációs válság: új európai úti okmányt vezetnek be

Az EP csütörtökön elfogadta az Európai Bizottság javaslatát, hogy a nem szabályosan és papírok nélkül itt tartózkodó nem uniós állampolgárok visszaküldésének felgyorsítására egységes úti okmányok készüljenek - közölte az Európai Parlament (EP).
Napi.hu, 2016. szeptember 15. csütörtök, 15:46
Fotó: MTI/EPA

A probléma az, hogy a nem megfelelő biztonsági jellemzők miatt a harmadik országbeli hatóságok nem fogadják el széles körben a jogellenesen az Európai Unió területén tartózkodók visszaküldéséhez jelenleg használt európai úti okmányt. Emiatt az egyik legfontosabb cél az volt, hogy az okmányok biztonságának megerősítésével a nem EU-s országok könnyebben elfogadják azokat.

Az új rendelet meghatározza a visszaküldés végrehajtásához kiállított európai úti okmány tartalmát és műszaki jellemzőit. Az utánzás és a hamisítás elleni védelem érdekében a 2002-es tanácsi rendeletben meghatározott biztonsági jellemzőket - például vízjelet - kell alkalmazni.

Az EP 494 szavazattal 112 ellenében 50 tartózkodással fogadta el a bizottság javaslatát. A szöveget a Miniszterek Tanácsának is el kell fogadnia, a rendelet 20 nappal azután lép életbe, hogy megjelent az EU hivatalos lapjában.

HOZZÁSZÓLÁSOK