Jogsértő lehet a magyar menekültügyi gyakorlat

Áthágja nemzetközi szereződésben foglalt kötelezettségeit a magyar állam, amikor a koronavírusra hivatkozva megtagadja az új menekültek bebocsátását, kérelmének elbírálását – állítja egy kutatószervezet. A migrációért illetékes magyar szerv szerint a döntés egyaránt védi a magyar állampolgárokat, csakúgy mint a tranzitzónában lévő, kérelmük elbírálást váró bevándorlókat.
Rácz Gergő, 2020. március 3. kedd, 12:14
Fotó: Getty Images

A jelenlegi járványhelyzetet használja fel a magyar kormány, hogy az eddigi kétes gyakorlatát véglegesítve felszámolja a menedékkérelmi jogokat - állítja az Euronews beszámolója szerint Gerald Knaus, az európai stabilitási kezdeményezés (European Stability Initiative - ESI) alapítója.

A szervezet kritikájának ezúttal az a kiváltó oka, hogy a magyar hatóságok felfüggesztették az új bevándorlási kérelmek befogadását, mivel a migrációs hullám sok esetben érinti a koronavírussal érintett területeket, így egészségügyi kockázatok adódtak az országra nézve. Viszont szerintük fals az állítás: a most a határra érkezett emberek többsége hiába olyan ország állampolgára, mint Irán, ahol hevesen terjed a koronavírus, mivel többségük már évek óta egy török menekültközpontban élt, ahol még nem tűnt fel a COVID-19 járványa.

Orbán Viktor miniszterelnök kihasználja azt, hogy a járványveszély miatt az európai államok sokkal kevésbé eltökéltek a bevándorlási kérdések mellett kiállni - mondta Knaus a Euronews beszámolója szerint.

Közben Bakondi György, a miniszterelnök a migráció kezelésért felelős belbiztonsági főtanácsadója azt mondta, a lépéssel a 321 tranzitzónában lévő embert is védik a fertőzéstől, csakúgy mint a magyar állampolgárokat.

A mostani migrációs hullámmal leginkább érintett Görögország kategorikusan megtagadta a migránsok bebocsátását. A Reuters beszámolója szerint görög kormánytagok inváziót emlegetnek, már most több halálos áldozat van a görög határok menti összetűzésekben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Hali-ho, 2020.03.03 19:46

Ok nélkül?! A lónak a f*szát!!!

Mert a határkerítésen papírok nélkül átmászó férfiak önként jelentkeznek szűrővizsgálatra, mi?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.03.03 12:29

Menekültek? Törökországban már nincs háború. Se Görögországban, se Macedóniában, se stb. Mégis Németországig akarnak menekülni a nagy ijedtségben? Kit néznek itt hülyének?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html