Az Anadolu török állami hírügynökség jelentése szerint Erdogan azt mondta, hogy eddig több mint 80 ezer ember menekült el az orosz légitámadások és az előrenyomuló szíriai csapatok elől a török határhoz Idlíbben. A török államfő csütörtökön még azt közölte, hogy 50 ezer ember tart Idlíben belül a török határ felé.

Ankara egymaga ezt a terhet már nem bírja el - hangsúlyozta a török államfő, akinek országában csak szíriai menekültből 3,7 millió tartózkodik a hivatalos adatok szerint.

Erdogan jelezte: egyeztetni fognak a Damaszkusszal szövetséges Oroszországgal, hogy véget vessenek az offenzívának. Hétfőn egy török küldöttség utazik Moszkvába emiatt - tette hozzá.

Egyre többen válhatnak földönfutóvá

A török elnök arra is rámutatott, hogy Idlíb tartományban mintegy 4 millió ember él, így a földönfutóvá válók száma tovább növekedhet, amennyiben az összecsapások folytatódnak. Erdogan a rengeteg elsüllyedt gumicsónakra emlékeztetve úgy vélte: ilyen esetben elkerülhetetlen, hogy megismétlődjenek azok a jelenetek, amelyeknek a Brüsszel és Ankara közötti 2016. márciusi menekültügyi megállapodás előtt a világ tanúi lehetett. Ankara az egyezménnyel vállalta, hogy a Törökország területén élő menekültek ellátására nyújtott uniós támogatásért cserébe feltartóztatja az Európába irányuló migránsokat.

Az Égei-tenger keleti részén fekvő görög szigeteken jelenleg több mint 41 ezer bevándorló tartózkodik, ami a legmagasabb szám 2016 márciusa óta. Áprilisban még csak 14 ezer migráns volt ezeken a szigeteken. Humanitárius szervezetek szerint drámai körülmények uralkodnak a túlzsúfolt migránstáborokban.

A Szíriai Intervenciós Koordináció nevű szíriai civil szervezet elnöke, Muhammad Hallaj vasárnap az Anadolu török állami hírügynökségnek nyilatkozva arról beszélt, hogy az Idlíbből menekülők a dél-törökországi Hatay tartomány Szíriával határos, Reyhanli körzetével szemben fekvő atmei, kahi, Deyr Hassan-i és Kefer Lusin-i táborokban, az idlíbi olajfaligetekben, valamint északabbra, a török ellenőrzés alatt álló Afrín, Azáz, el-Báb és Dzserablúsz városok alkotta sávban húzzák meg magukat.

Április vége óta folyik az offenzíva

A Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű Szíriai Arab Hadsereg és a vele szövetséges orosz csapatok április végén indítottak offenzívát Hama és Idlíb tartományban a lázadók ellen. Az előbbi tartományt már csaknem teljes egészében el is foglalták a kormányerők, az elmúlt hetekben, napokban azonban ismét Idlíbben fokozódtak a hadműveletek.

Idlíb tartomány nagy részét és a vele szomszédos Aleppó, Hama és Latakia tartomány egy részét a szíriai lázadók és a Haját Tahrír as-Sám (HTS) szélsőséges iszlamista gyűjtőszervezet tartja uralma alatt. A HTS élén a Dzsabhat Fatah es-Sám dzsihadista csoport áll, amely korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida szíriai ága volt.

Törökország a szíriai polgárháborúban nem a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű kormányerőket, hanem a mérsékelt ellenzéki milíciákat támogatja.