Mikor lesz minden úgy, mint régen?

Miután elkezdődött a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korlátozások feloldása, mindenkit izgat, mikor térhet vissza az élet a régi, megszokott kerékvágásába. Ezzel kapcsolatban a szakértőknek van egy jó, és egy rossz hírük.
Komócsin Sándor, 2020. május 2. szombat, 11:47
Fotó: Reuters

A közgazdászoknak van egy jó hírük: a gazdaság, és ezzel az emberek mindennapi élete valamikor vissza fog térni a régi kerékvágásába, az emberek jó része egy idő után ott folytathatja, ahol 2020 elején abbahagyta. A rossz hír az, hogy sokan lesznek, akiknek nem lesz ilyen szerencséjük, illetve hogy lehetetlen megjósolni, mikor jöhet el ez az állapot. Az USA gazdaságával kapcsolatban például azt jósolják a szakértők, hogy 2021 és 2031 között bármikor visszatérhet az immáron régi szép időknek látszó járvány előtti korszak - idézi az enyhén szólva tág határokat adó előrejelzés a Vox elemzésében.

Az előző gazdasági válság, a 2008-2009-es visszaesés alapján annyit jósolhatunk, hogy a kilábalásnak két szakasza lesz: a részleges fellendülés, amelyben újraindulhatnak a vállalatok, elkezdődhetnek a beruházások és a munkaerő-felvétel, illetve egy hosszabb időszak, amelynek végére helyreállhat a korábbi foglalkoztatás és bérszint. Azt azonban lehetetlen megmondani, hogy ezek a szakaszok mennyi ideig fognak tartani.

V, U, L

Az optimisták abban bíznak, hogy V alakú lehet a kilábalás, azaz a zuhanást felpattanás követheti, ám a legtöbb közgazdász szakértő ezt nem tartja valószínűnek. Úgy vélik, hogy a gyors összeomlás strukturális károkat okozott a gazdaságban, amelyeket nem lehet gyorsan orvosolni. Vállalkozások mentek csődbe, munkahelyek vesztek el, beszállítói láncok hullottak darabjaikra. Valószínűbb, hogy a bő tíz évvel ezelőtti recessziót követő kilábalás fog megismétlődni, ami inkább egy U vagy L alakú folyamatnak írható le.

A gazdaság kilábalásának első jeleit 2009 júniusában tapasztalhattuk, amikor az USA országos munkanélküliségi rátája 9,5 százalékon állt. Egy évvel később, 2010-ben még mindig 9,4 százalék volt ez a mutató, aztán 2011-re lement 8,2 százalékra. A munkanélküliségi ráta csak 2016 elejére csökkent öt százalék alá, és a mostani válság a várakozások szerint a 9,5 százaléknál magasabb munkanélküliséget fog okozni.

Hullámzás

A kilábalás gyorsítását hivatott szolgálni a kormány 2,2 ezer milliárdos, gigantikus gazdaságélénkítő programja, ám szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy ez után pénzhullám után nehéz lehet visszatérni a gazdaság normális működéséhez. Például a munkanélküli-segélyek felpumpálása egy ideig keresletet teremt, ami pörgeti a gazdaságot, ám ahogy ez a program kifut, hirtelen visszaeshet mindkettő.

A válság kitörése előtt az volt a természetes az amerikai gazdaságban, hogy a magas foglalkoztatás - a háromszázalékos munkanélküliségi ráta - mellett emelkedtek a bérek. Ez pusztán a kereslet-kínálati viszonyoknak volt köszönhető. A 15-20 százalékra ugró munkanélküliség esetén, azonban fordul a kocka: a munkaerő túlkínálata miatt várhatóan alacsonyabb bérekkel indul újra az élet, mint ahol a munkavállalók korábban tartottak. Ezt bonyolítja, hogy területenként és a foglalkoztatottak származása (feketék, latinók) szerint is egyenlőtlenségek alakulnak ki.

Elveszett boldog békeidők

Vannak olyan területek, az utazási ágazat, a vendéglátás a szállásszolgáltatás, ahol talán soha többé nem térnek vissza boldog békeidők. Minden attól függ, milyen gyorsan áll helyre az emberek biztonságérzete, mikor gondolják úgy, hogy nyugodtan, saját egészségük és szeretteik megbetegedésének kockáztatása nélkül vegyülhetnek másokkal. Úgy tűnik, hogy a minimális feltétel ehhez a koronavírus elleni, tömegesen beadható oltás kifejlesztése, ami legoptimistább várakozások szerint sem várható az év vége, a jövő év eleje előtt.

Ennek következtében általánosságban arra számíthatunk, hogy erősödik a vállalatok koncentrációja. A kisebb cégek csődje után a nagyobbak benyomulnak a piacukra, és átveszik a helyüket. Emellett a válság felerősíti az amerikai gazdaság évtizedek óta meglévő aránytalanságait, elsősorban a jómódúak és a leszakadók közti különbségeket. A gazdasági egyenlőtlenségek elmélyülnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Archer58, 2020.05.04 05:31

Mikor? Rövidesen. Ez itt már a XIX. század - nagyban folyik a szabadságharc - és nincs olyan mesze a X. sem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2020.05.03 10:54

sose volt olyan, hogy ugy mint régen, a klímaválság se semmi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2020.05.02 21:49

@Koronat_Orsosra_Mozgalom_2:
Kezdenek rajonni, hogy 300 darab, atlag 78 ev feletti "aldozatert" nem eri meg cirka 1500 milliard forintot eltapsolni a gazdasagbol korlatozas cimszoval. Ahogy minden mas orszagban kezdenek utanaszamolni, hogy mi az az aldozatszam, amit meg a nepesseg hajlando lenyelni. Mert ha a gazdasag tonkremegy, egyik orszag sem eri meg az oszt. Megprobaltak, hatha a melegtol elillan a virus, feltettek mindent egy lapra, csak nem jott be. Meg a media megprobalja a remseges ijesztgeto klikkvadasz cimeivel besoporni a latogatottsag utan jaro penzt, de mar megvaltozott a szelirany. Kozben a svedek meg mindig rohognek a markukba, hogy hanyan szoptak be a WHO farkas kialltasat. Magyarorszagon naponta meghalt atlag 350 ember, mindossze kerekitesi hiba tortent, raadasul rafogtak a virusra. Cirka 1500 milliardba kerult eddig a konyhasneni meg a torzsenek a haknija. Oriasi a bukta, ezt az adast mar nem sokaig fogja elturni a megelheteset vesztett tomeg.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ballada, 2020.05.02 20:25

@Koronat_Orsosra_Mozgalom_2:
"Te azért nehogy fölgyere a pincéből, de még ott is csak maszkon keresztül kanalazd a sóletkonzervet,"
Nem elég figyelmes, a kommentelések elején mind gondol miért hiányolom az esőt? Teszek a pesti nyavalásokra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ballada, 2020.05.02 19:27

@Koronat_Orsosra_Mozgalom_2: No azért nem így van, karatén okán sehova nem mehetnek csak robot van látástól vakulásig.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html