Azok a szakértők, akik szerint decemberig várni kell a kamatemeléssel, a véleményüket a Brexit és az amerikai elnökválasztások kapcsán felerősödött bizonytalanságokkal, továbbá az amerikai munkaerőpiacról érkező vegyes jelzésekkel indokolták. December 14-én záródik a Fed kétnapos kamatdöntő ülése.

A Wall Street Journal múlt havi, júniusi felméréséhez képest jelentősen változott a szakértő álláspontja. Akkor ugyanis a válaszolóknak csupán 7,8 százaléka számolt azzal, hogy a következő kamatemelés decemberben lesz. A többség nyári kamatemelést várt.

A lapnak július elején nyilatkozó elemzők közül már csak egy számított arra, hogy a Fed kamatalakító, úgynevezett Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC) kamatot emel a legközelebbi, július 27-én záródó kétnapos ülésen. Egy hónapja ezt még 33 elemző várta.

Csökkent azoknak a szakértőknek a száma is, akik szeptemberi kamatemelést várnak. Arányuk 30 százalék volt a júniusi felmérésben, ami júliusra 23 százalékra zsugorodott.

A Fed sok év után tavaly december 16-án emelt először kamatot, az irányadó rátát akkor 25 bázisponttal a jelenleg is érvényes 0,25-0,50 százalékra növelte.

(Képünkön Janet Yellen Fed-elnök)