Mikor lesz euró Romániában?

Románia hivatalosan nem tűzött ki időpontot az euró bevezetésére - jelentette ki kedden Liviu Dragnea, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.
Szász Péter, 2017. augusztus 29. kedd, 16:28
Fotó: Napi.hu

Az időpont kitűzése előtt alapos elemzésre van szükség, a kormánynak egyeztetnie kell az elnöki hivatallal, a parlamenttel és a Román Nemzeti Bankkal mondta a román kormány fő erejét adó PSD elnöke.

Dragnea szerint az euró bevezetése természetes óhaj, de nem könnyű a megvalósítása. "Ez nem játék, és nem tűzhetünk ki időpontokat (...) alapos elemzés nélkül" - mondta. Hozzátette, nincs tudomása arról, hogy a kormány tárgyalásokat kezdeményezett volna az illetékes román intézmények között a hivatalos csatlakozási dátum megállapításáért.

Teodor Melescanu román külügyminiszter a Rzeczpospolita című lengyel újságnak úgy nyilatkozott a hétvégén, hogy Románia 2022-ben csatlakozhat az euróövezethez, mihelyt elkezd emelkedni legszegényebb polgárainak jövedelme. Románia már most teljesíti a tagság összes hivatalos követelményét, de a kormány attól tart, hogy az euró bevezetése kedvezőtlen lenne a legszegényebbek, a nyugdíjasok jövedelmeire.

Románia eddig 2012-t és 2019-et jelölte ki lehetséges dátumként az euró bevezetésére, de ezeket sorra elhalasztották, miután kockázatosnak ítélték az euróövezethez való esetleges korai csatlakozást.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2017.08.29 16:52

már mi is bevezethetnénk, ha nagyon akarnánk, mert az államadósság kivételével már az összes maastrichti kritériumot teljesítjük.

románia az államadósság terén hatalmas előnyben volt és van, mert ceausescu a népe agyonéheztetésével visszafizette az összes adósságot, így ők 1990 -ben nulla adóssággal kezdték a szabad életet ,minket viszont már kádár brutálisan eladósított, hitelből finanszírozta a gulyás kommunizmust, így mi azóta is adósságcsapdában vergődünk, és nyögjük a gigantikus kamatterheket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html