Kirúgja krampuszát a holland Mikulás

Hollandiában nagyon más szokások szerint ünneplik a Mikulást, mint Magyarországon: Spanyolországból jön és nem igazi krampuszai vannak, hanem több Fekete Péter kíséri a Télapót. Idén viszont utóbbi karaktert elsöpörte a modern kor.
Szabó Dániel, 2020. december 4. péntek, 11:36
Fotó: Getty Images

Az év csúcspontja a holland gyerekek számára, amikor megérkezik a Mikulás, Sinterklaas - a hagyomány szerint Spanyolország felől, hajóval - és hozza magával segítőit, a Fekete Pétereket. Egyre többen gondolják úgy, hogy a karakter rasszista, diszkriminatív - kezdi cikkét az Euronews.

A feketére festett arcú fehér gyerek, Fekete Péter már többször volt célpontja az antirasszista mozgalmaknak, de eddig kitartott a figura a Mikulás mellett, idén viszont már kirúgták: mert a Fekete Pétert kifehérítő mozgalom kulcsfigurája az arrafelé közismert rapper, költő és színész, Akwasi azzal érvelt, hogy "a mese szerint a Fekete Péterek a Mikulás alattvalói. Jószándékú bokszos fickók, de a múzeumban a helyük. A múlt részei".

Az amszterdami városvezetés engedett a követelésnek.

Oroszországban viszont a Mikulásnak teljesen más problémákkal kell szembenéznie az idén.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.12.04 11:54

Mi nem rasszista manapság? Tiltsuk be a színeket!
Csak az a baj, hogy a fehér alapszín, tehát ha az marad, akkor megint qrva nagy rasszizmus van a világban.
Valamit kezdeni kellene ezzel az elborult túlkapással, mert átestünk a ló tufelire.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html